Zayıflama ilaçlarında ölümcül tehlike; akciğer tansiyonu riski!

Akciğer Hipertansiyonunun Artışında Zayıflama İlaçları Etkili!

Dünya genelinde yaklaşık 75 milyon kişiyi etkileyen akciğer hipertansiyonunun (pulmoner hipertansiyon), kontrolsüz şekilde kullanılan zayıflama ilaçları nedeniyle arttığı bildirildi. Uzmanlar, bu tür ilaçların hekim kontrolü dışında kullanılmaması gerektiği konusunda uyarıyor.

“Kanser kadar ölümcül bir hastalık”

Fırat Üniversitesi Hastanesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Akbulut, akciğer hipertansiyonunun kalpten akciğerlere kan taşıyan damarlar üzerindeki basınç artışı sonucu ortaya çıktığını belirtti. Akbulut, “Pulmoner arteriyel hipertansiyon, akciğer damarlarının daralması veya tıkanması sonucu kalbin sağ tarafında basınç artışıyla gelişen ciddi bir kalp ve akciğer hastalığıdır. Tedavi edilmediğinde kalp yetmezliğine ve 2-3 yıl içinde ölüme yol açabilir” dedi.

Prof. Dr. Akbulut, bu hastalığın ölüm riskinin en yüksek ölüm oranına sahip bazı kanser türleriyle benzer olduğunu vurguladı.

Risk grupları: Zayıflama ilaçları ve bitkisel ürünler de etkili

Akciğer hipertansiyonunun bazı kişilerde genetik yatkınlıkla ortaya çıkabileceğini kaydeden Akbulut, risk faktörleri arasında kanser ilaçları, bazı zayıflama ilaçları, antiviral ilaçlar, yasa dışı uyarıcılar ve sarı kantaron gibi bitkisel ürünlerin de yer aldığını söyledi. Türkiye Gazetesi’nin haberine göre, ayrıca bin 500 metre üzeri rakımlarda yaşayanlarda hastalığın daha sık görüldüğü belirtildi.

“Teşhis gecikirse ölüm riski artıyor”

Hastalığın belirtilerinin birçok hastalıkla karışabildiğini belirten Akbulut, bu nedenle tanı konulmasının 2 ila 4 yıl gecikebildiğini, her gecikilen ayın ölüm riskini yüzde 1,1 artırdığını söyledi.

Belirtiler: Nefes darlığı, halsizlik, göğüs ağrısı

Hastalığın erken döneminde hafif fiziksel aktivitelerle başlayan nefes darlığı, zamanla istirahatte de ortaya çıkabiliyor. Sabahları belirgin olan bitkinlik, çarpıntı, baş dönmesi, bayılma, öksürük ve göğüs ağrısı gibi belirtiler de görülebiliyor. Göğüs ağrısı çoğu zaman kalp kriziyle karıştırılabiliyor.

Kalıcı çözüm: Kalp-akciğer nakli

Akciğer hipertansiyonu tedavisinde ilaçların yanı sıra bazı cerrahi yöntemler, balon anjiyoplasti (BPA), denervasyon ve kök hücre tedavileri de uygulanabiliyor. Ancak bu yöntemlerin yeterli olmadığı durumlarda tek çarenin kalp-akciğer nakli olduğu ifade ediliyor.

Uzmanlar, özellikle internetten ya da reçetesiz alınan zayıflama ilaçlarının hekim kontrolü dışında kullanılmasının ciddi sağlık riskleri taşıdığı konusunda uyarıyor.

Related Posts

Kadınları daha çok etkiliyor, belirtiler göz ardı edilmemeli!

300 milyondan fazla kişiyi etkileyen astım, neden kadınlarda daha sık görülüyor? Genetik yatkınlıktan alerjik bünyeye kadar birçok detayı Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Didem Özkan anlattı.

Çocuklarla cinsellik hangi yaşta, nasıl konuşulmalı?

Yaygın kanının aksine çocuklarla cinselliği konuşmak için ergenliği beklemeye gerek yok. Peki çocuklarla cinsellik hakkında nasıl konuşmak gerekiyor?

Hepsini yurttaşlara yedireceklerdi! Adana’da sağlık skandalı: 240 kilosu imha edildi!

Çukurova ilçesindeki fuar alanında gerçekleştirilen Yöresel Ürünler ve Hediyelik Eşya Fuarı’nda gıda mevzuatına uygun olmayan ve düşük fiyatlı gıda satışı yapıldığı yönünde bakanlığa gelen ihbarın Adana İl Tarım ve Orman Müdürlüğüne bildirilmesi …

Pirinçteki sessiz tehlike: Arsenik birikimi

Pirinç, dünya genelinde en çok tüketilen besinlerden biri. Ancak uzmanlar, bu temel gıdanın, arsenik gibi toksik maddeleri bünyesinde biriktirme riski taşıdığına dikkat çekiyor. Tarımda kullanılan su ve toprak kaynaklı arsenik, doğrudan insan sağlığını tehdit ediyor.

Uzman uyardı: ‘Güneş ışınlarından her mevsim korunulmalı’

Deri ve Zührevi Hastalıklar Uzmanı Dr. Bita Kavuncu, güneş ışınlarının yılın her döneminde cilt üzerinde olumsuz etkiler yaratabileceğini belirterek, “Güneş kremi yalnızca yazın değil, güneş ışınlarının etkili olduğu her mevsimde kullanılmalıdır” dedi.

Burnunuz sürekli kaşınıyorsa dikkat!

Mevsimsel belirtilerle karıştırılan bahar alerisi, aslında yaşam kalitesini ciddi şekilde etkileyebilir. Peki doğru tanı nasıl konulur, en etkili tedavi yöntemi nedir?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir