Valve, Fiyat Kısıtlamaları Yüzünden Davalık Oldu

Valve son dönemde sık sık kendisini davalarla karşı karşıya buluyor. Bu davaların konusu da sıklıkla firmanın oyun piyasası üzerinde bir tekel oluşturduğu iddialarına dayanıyor. Son olarak Birleşik Krallık’ta açılan dava ile birlikte firma, Birleşik Krallık’taki kullanıcılarından yüksek ücret aldığı gerekçesi ile mahkemeye verildi. 

Londra’da Birleşik Krallık Rekabet Temyiz Mahkemesine yapılan başvuruda, Valve’den 656 milyon pound (838 milyon dolar) tazminat talep edildi. Bu talebin temelinde ise Steam’in yayıncılardan “fiyat eşitliği yükümlülüklerini” kabul etmelerini istediği yorumları yer alıyor. Buna göre firmalar oyunlarını başka mağazalarda daha ucuza sunamıyorlar. 

Steam’in komisyonları da davada yer buldu

Davacı tarafın avukatlığını yapan Natasha Pearman, Valve’in pazardaki gücünü tüketicilere zararlı bir şekilde kullandığını ve Steam platformundaki oyunlar ile oyun içi içeriklerden fazla ücret aldığını iddia ediyor. Öte yandan Birleşik Krallık’ta yaşıyorsanız ve 2018 yılından sonra Steam’den bir şey almış, davanın da parçası olmak istemeyen bir kullanıcıysanız davanın internet sitesine girip kendinizi dosyadan çıkarmanız gerekiyor. 

Davada ayrıca Valve’in pazardaki dominasyonunun ve fiyat kısıtlamasının dışında yüksek komisyonları da gündeme getirildi. Steam genellikle oyun yayıncılarından yüzde 30 oranında komisyon alıyor. Öte yandan Valve şimdiye kadar bu türden davalardan etkilenmemişti. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

xxx