Uzmanı açıkladı: Yaz aylarında akut gastroenterit vakaları artıyor

Dr. Songül Özer: Yaz Aylarında Akut Gastroenterit Daha Sık Görülüyor

Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Songül Özer, ani gelişen mide ve bağırsak iltihabının (akut gastroenterit) özellikle yaz aylarında daha sık görüldüğünü belirtti.

Medicana Sağlık Grubu tarafından yapılan açıklamaya göre, akut gastroenterit yaşam kalitesini olumsuz etkiliyor. Hastalığın belirtileri arasında ishal, bulantı, kusma, ateş ve karın ağrısı bulunmaktadır.

Genellikle virüsler, bakteriler veya parazitler aracılığıyla gelişen akut gastroenterite yakalanan bireyler, iyileşseler bile birkaç gün boyunca hastalığı bulaştırabilirler.

Açıklamalarında Dr. Songül Özer, gastroenteritin, kontamine su ve gıdaların tüketilmesi, kirli ellerin ağıza götürülmesi ve yetersiz hijyen koşulları gibi yollarla bulaştığını belirtti.

Hastalığın gelişimine yol açan etkenleri sıralayan Özer, şunları söyledi: “Rotavirüs, norovirüs ve adenovirüs gibi etkenler özellikle çocukları etkiliyor. Bakteri kaynaklı gastroenteritlerde ise Salmonella, Shigella ve Escherichia coli gibi mikroorganizmalar hastalık tablosuna yol açabiliyor. Parazitler arasında ise Giardia öne çıkıyor.”

Kirli sularda yetişen deniz ürünleri ve uygun koşullarda saklanmayan yiyeceklerin de akut gastroenteritin bulaşma kaynakları arasında yer aldığını belirten Özer, özellikle yaz aylarında daha sık görülen hastalığın genellikle ani başladığını ve ilk belirtiler arasında bulantı, karın ağrısı, kusma ve ishalin yer aldığını aktardı.

Özer, “Bakteriyel vakalarda ateş genellikle daha yüksek çıkar. Bazı bakteriyel ve paraziter vakalarda ise kanlı ishal görülebilir. Özellikle bebek ve küçük çocuklarda, dehidratasyon ciddi risk oluşturur ” ifadelerini kullandı.

“Hijyene Dikkat Edilmeli”

Bu durumun önüne geçmenin kişisel hijyenle bağlantılı olabileceğini aktaran Özer, hastalıktan korunmak için şu tavsiyelerde bulundu:

Eller, yemeklerden önce ve sonra, tuvalet kullanımı öncesi ve sonrası mutlaka sabunla yıkanmalı. Bebeklerin altı temizlendikten sonra, eller özenle yıkanmalı. Temiz içme suyu kullanılmalı, kuyu veya depo suları uygun şekilde klorlanmalı veya en az 10 dakika kaynatılmalı. Resmi izinli ve ambalajlı sular tercih edilmeli. Tüm sebze ve meyveler tüketilmeden hemen önce yıkanmalı. Gıdaların iyice piştiğinden emin olunmalı, açıkta satılan yiyeceklerden kaçınılmalı. Et, tavuk, süt ve süt ürünleri iyi pişirilmeli veya pastörize ürünler tercih edilmeli. Hasta kişilerin kullandığı mutfak eşyaları başkalarıyla paylaşılmamalı, bulaşıklar iyice yıkanmalı. Tuvalet temizliğinde klor içeren temizlik ürünleri kullanılmalı. Dışkı ile kirlenmiş çamaşırlar yüksek sıcaklıkta yıkanmalı.”

Özer, ağızdan sıvı alamayan hastalarda serum tedavisi gerekebileceğini, antibiyotiklerin sadece bakteriyel vakalarda kullanıldığını, ishal kesici ilaçların ise vücudun mikropları dışarı atmaya engel olabileceği için kesinlikle kullanılmaması gerektiğini vurguladı. (AA)

Related Posts

Memura Refah Payı Elzem Hale Geldi

Memura Refah Payı elzem açıklaması. Hekimsen tarafından yapılan açıklamada, enflasyon farkının zam olarak kabul edilemeyeceği ifade edildi.

Doktor çift, bebeklerinin hastalığını topuk kanı taramasıyla öğrendi

Diyarbakır’da Aile Hekimi Hatice Toprak Kaydal (30) ve Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Mehmetcan Kaydal (30) çifti, 10 aylık oğulları Deniz’in metabolik bir hastalık olan fenilketonüri olduğunu henüz 5 günlükken alınan topuk kanı sayesinde öğrendi. Erken tanı sayesinde Deniz, diyet tedavisiyle yaşamını sürdürüyor.

Hem şekerli hem faydalı: Dondurmanın şaşırtıcı etkisi

Yaz aylarının vazgeçilmezi olan dondurma, serinletici tadıyla küçük büyük herkesin favori lezzetleri arasında yer alıyor. Ancak bu tatlı kaçamağın sağlık üzerindeki etkileri, yıllardır tartışma konusu. “Şekerli olduğu için zararlı” düşüncesi olsa da uzmanlar tersini söylüyor.

Çocuk cerrahisi kontenjanlarının büyük kısmı boş kalmıştı: Çocuk sayısının fazla olduğu illerde sayımız yetersiz

TUS sonuçlarına göre çocuk cerrahisi kontenjanlarının büyük kısmının boş kalmasına ilişkin konuşan Türkiye Çocuk Cerrahisi Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Çiğdem Ulukaya Durakbaşa, “Büyük illerde yeterinden fazla sayıda çocuk cerrahı çalışmaktayken, göreceli çocuk sayısının fazla olduğu illerdeki sayımız son derece yetersizdir” ifadelerini kullandı.

Kalp Damar Hastalıkları O Yaştan Sonra Daha Riskli

Kalp damar hastalıkları 65 yaşından sonra daha riskli hale geliyor. Uzmanlar erken müdahalenin önemine vurgu yapıyor. 

Sağlık Bakanlığı: Boy-kilo ölçümü yapılan kişilerin yüzde 64,4’ünün sonucu normal kilo sınırının üzerinde

Sağlık Bakanlığı tarafından, fazla kilolulukla mücadele ve toplumda farkındalık oluşturmak amacıyla başlatılan “İdeal Kilonu Öğren Sağlıklı Yaşa” kampanyası kapsamında, 10-23 Mayıs 2025 tarihleri arasında yapılan ölçümlere ilişkin ilk iki haftalık veriler açıklandı. Kampanya çerçevesinde Türkiye genelinde 1 milyon 143 bin 189 kişiye boy ve kilo ölçümü yapıldı.