Türkiye-İngiltere arasında 8 milyar dolarlık kritik adım

İngiltere ile Ticaret Anlaşmaları Konusunda Gelişmeler

İstanbul Ticaret Borsası Başkanı Levent Keleş, Ticaret Bakanı Ömer Bolat’ın İngiltere temasları kapsamında İngiltere Ticaret Bakanı Jonathan Reynolds ile imzalanan Ticarette Teknik Engeller Faslı hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Keleş, bu anlaşmanın Türkiye ve İngiltere arasındaki ticarette önemli bir adım olduğunu belirtti.

Türkiye’nin İngiltere’ye ihracatında yaşanan artışa dikkat çeken Keleş, bu yılın başından itibaren Türkiye’nin İngiltere’ye ihracatının yüzde 21 arttığını ve bu rakamın 5,3 milyar dolara ulaştığını söyledi. Türk markalarının İngiltere pazarında hızla büyüdüğünü vurgulayan Keleş, henüz keşfedilmeyi bekleyen büyük potansiyeller olduğuna da dikkat çekti.

Özellikle otomotiv ve kimya sektörlerini etkileyen yeni anlaşmaların imzalandığını belirten Keleş, bu sektörlerde mevcut olan 8 milyar dolarlık ticaret hacminin bu anlaşmalarla daha da artacağını ifade etti. Teknik engellerin ticaretin önündeki yavaşlatıcı unsurlar olduğunu belirten Keleş, bu anlaşmaların ticaretin daha hızlı ve şeffaf bir şekilde gerçekleşmesine olanak sağlayacağını dile getirdi.

Rekabetin artacağını ve Türk markalarının kalite, hız ve maliyet avantajı sayesinde pazarda güçlü bir şekilde konumlanabileceğini belirten Keleş, İngiltere pazarında başarılı olmanın sadece ürün kalitesi değil, aynı zamanda yerel düzenlemelere ve standartlara uyum sağlamaktan geçtiğini vurguladı.

Keleş, teknik engellerin kaldırılmasının olumlu bir gelişme olduğunu ancak Türk şirketlerinin pazara hazırlıksız girmemesi gerektiğini söyledi. İngiltere pazarına girmek isteyen Türk şirketlerine ürün standartları, belgelendirme süreçleri ve gümrük prosedürleri hakkında bilgi sahibi olmaları gerektiğini tavsiye eden Keleş, doğru iletişim stratejisiyle başarılı olunabileceğini de vurguladı.

İki ülke arasında STA’nın güncellenmesine yönelik müzakerelerin temmuzda başlayacağını hatırlatan Keleş, bu sürecin uzun vadeli ve kapsamlı olduğunu sözlerine ekledi. Son olarak, Londra’da imzalanan Teknik Engeller Faslı anlaşmasının Türkiye ve İngiltere arasındaki ticaretin daha sağlıklı ve büyümesine katkı sağlayacağı belirtildi.

Related Posts

15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Treni 14 Temmuz’da yola çıkıyor

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Treni’nin 14 Temmuz’da bir kez daha raylara ineceğini açıkladı. Bakan Uraloğlu, toplamda 68 gün sefer yapacak trenin 100 binden fazla yolcu taşıyacağını söyledi. Uraloğlu, “Zaferin Adı Türkiye temasıyla hazırlanan Yüksek Hızlı Tren seti, 30 Eylül 2025 tarihine kadar seferde kalacak.” dedi.

Dünyayı etkileyen Trump tarifelerinde kritik gelişme

ABD Başkanı Donald Trump, 9 Temmuz’da başlayacak olan yeni gümrük tarifelerinin 1 Ağustos itibarıyla bazı ülkelere uygulanacağını duyurdu. Trump, cuma gününden itibaren ilgili ülkelere resmi bildirimlerin gönderileceğini açıkladı.

DİSK’ten TÜİK’e çok sert enflasyon tepkisi: Halkın ekmeği ile oynuyorsunuz

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu: En düşük emekli maaşı en azından asgari ücret düzeyine yükseltilmeli ve tüm emekli aylıkları da yükseltilmelidir. Kamu işçilerinin aylardır oyalanmasına son verilmeli Toplu İş Sözleşmesi süreci hızla …

Ev ve iş yerleri için zam oranı belli oldu

Ev ve iş yerleri için zam oranı belli oldu

Trump’ın hedefinde yine Powell var: Soruşturulsun, derhal istifa etsin!

ABD Başkanı Trump’ın Fed Başkanı Powell’a yönelik eleştirileri ve istifa baskıları devam ediyor. Son olarak Trump, “Çok geç. Derhal istifa etmeli.” ifadesini kullandı.

IKEA’dan sıra dışı hamle: Çalışanlara muz kartı dağıttı! İşte nedeni

IKEA’nın ana şirketi Ingka Group’un CEO’su Jesper Brodin, çalışanlarını hata yapmaya teşvik eden sembolik bir adım attı: “Muz kartı.” Amaç? Korkmadan risk alan, cesur bir iş kültürü yaratmak.