Suriye’de silah bırakmayanların Ulusal Diyalog Konferansı’na davet edilmeyeceği açıklandı

Suriye halkı arasında ulusal uzlaşı, adalet, reform ve temsil temelli gelecek inşa etmek ve toplumsal sözleşmeyi yazmak amacıyla, Cumhurbaşkanı Ahmed Şara’nın kararıyla dün kurulan Ulusal Diyalog Konferansı Hazırlık Komitesinin üyeleri, başkent Şam’da basın toplantısı düzenledi.

Komitenin ilk bildirisi, Huda el-Atasi tarafından okundu, daha sonra Komite üyeleri, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Huda el-Atasi, konferansın, ulusal uzlaşı, adalet, reform ve kapsamlı temsil üzerine kurulu gelecek için sosyal, siyasi ve ekonomik hükümet meselelerini tartışmayı hedeflediğini belirtti.

Atasi, konferansın tüm illerden ve bileşenlerden farklı kesimlerin gerçek katılım sağlamasını ve toplumsal, siyasal çeşitliliği yansıtan, sınırları ve sınıfları aşan kapsayıcı diyaloğu temellendirmeyi amaçladığını söyledi.

Kadınların, yeni Suriye’nin inşasında aktif rol alacağına dikkati çeken Atasi, kimseye özel kota uygulanmadığını ve katılımın yetkinliğe dayalı olacağını vurguladı.

Hazırlık Komitesinin Sözcüsü Dığeym de konferansın düzenlenme tarihine vatandaşlarla görüşmenin, çeşitli ziyaretlerin yapılmasının, çalışma belgelerinin sunulmasının ardından karar verileceğini söyledi.

Dığeym, “Her vatansever Suriyeli” prensibinin konferansa katılımda belirleyici olacağını kaydetti.

Hazırlık Komitesinin bağımsız bir ulusal komite olduğunu vurgulayan Dığeym, iç tüzüğe göre başkanın Komite tarafından seçileceğini dile getirdi.

“KONFERANS, BELİRLİ BİR KESİMİ DEĞİL TÜM SURİYELİLERİ TEMSİL ETMEKTEDİR”

Konferansın katılımcı sayısının, kamuoyuyla istişarelere bağlı olacağını söyleyen Dığeym, “Konferans, belirli bir kesimi değil tüm Suriyelileri temsil etmektedir. Özellikle Haseke, Deyrizor ve Rakka gibi vilayetlerde yaşayan halkımızın görüşleri dikkate alınacak, onlarla doğrudan iletişim kurulacaktır.” dedi.

Hazırlık Komitesinin önceden belirlenmiş gündeminin olmadığını ifade eden Dığeym, “Anayasal yapı, yürütme, yasama ve yargı erkleri, ekonomik vizyon, yeniden inşa süreci, geçiş dönemi adaleti, ülkenin birliği, egemenliği ve istikrarı gibi önemli konular, katılımcılar tarafından şekillendirilecektir.” diye konuştu.

AA muhabirinin “Terör örgütü YPG’ye veya sözde siyasi uzantılarına davet gidecek mi? Bunların PKK’dan talimat almadıkları nasıl kontrol edilecek? Kürtlerin gerçek temsilcileri için nasıl bir formül üretilecek?” sorusu üzerine Dığeym, “YPG/SDG, halkımızın temsilcisi değildir. Konferans, mezhepçi ve etnik bölünmeleri reddeden, vatanseverliği esas alan bir platformdur. Konferans, ulusal diyalogdur, askeri güç göstergesi değildir. Silahını Savunma Bakanlığına bırakıp teslim etmeyenler, kesinlikle davet edilmeyecektir. Silahlı gruplar ve askeri oluşumlar, diyaloğun doğasına aykırı oldukları için konferansa katılmayacaktır.” yanıtını verdi

Geçmişte Irak ve Lübnan gibi ülkelerde uygulanan mezhepçi ve etnik kota sistemlerinin toplumları nasıl böldüğüne dikkati çeken Dığeym, Suriye’nin bu hatalara düşmeden birliğini koruyarak ilerleyeceğini dile getirdi.

Dığeym, liyakat ve uzmanlık ile halkın çıkarlarına hizmet etmenin önemini vurguladı.

Konferansın kararlarının nihai bağlayıcılığının olmadığını, tavsiye niteliğinde olup cumhurbaşkanına sunulacağını belirten Dığeym, “Katılım, tüm Suriyelilere açıktır ve Suriye’nin dört bir yanından herkes, konferansa bizzat katılma hakkına sahiptir.” dedi.

İnsan hakları ihlalleri işleyen devrik Esed rejimi unsurlarının ne Suriye’nin geleceğinde ne de konferansta yer almayacaklarına dikkati çeken Dığeym, bu kişilerin yerinin mahkemeler olduğunu ifade etti.

 

Related Posts

Fatma Zehra Kınık’ın ezerek öldürdüğü çocuğun babası şikayetini geri çekti!

Önceki Kızılay Başkanı Kerem Kınık’ın kızı Fatma Zehra Kınık Demir’in davasında Kınık’ın ölümüne neden olduğu 17 yaşındaki Batın Barlasçeki’nin babası Serdal Barlasçeki şikâyetini geri çekti.

Kabus dibimize kadar geldi: İstanbul ve İzmir’de de arttılar

Kene ısırması nedeniyle ölüm sayısı gün geçtikçe artarken İstanbul ve İzmir’de de görülmeye başlandı. Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Prof. Dr. Erkan Sevinç, “Her yerde bir iklim değişikliği var. O nedenle keneler her tarafta yaşamaya başladı. İzmir’de, İstanbul’da olmaması gereken kene var. Hatta İstanbul’da bu sene 7 bin tane kene vakası ihbar edilmiş. ‘Beni kene soktu’ deyip hastaneye müracaat eden insan sayısı oldukça fazla” dedi.

Manavgat Belediyesi operasyonunda yeni gelişme

Manavgat Belediyesi’ne yönelik operasyonlarda verilen ifadeler doğrultusunda iki kişi daha gözaltına alındı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan-DEM Parti görüşmesi öncesi çok çarpıcı kulis

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile DEM Parti’nin İmralı heyeti arasındaki görüşme öncesinde, PKK’nın silah bırakma sürecine dair yeni detaylar gün yüzüne çıktı.

Teksas’ta can kaybı 51’e yükseldi: Yetkililere tepkiler büyüyor

Amerika Birleşik Devletleri’nin Teksas eyaletinin merkezini etkisi altına alan “felaket” boyutundaki yağışlar, eyaleti derin bir yasa boğdu. 6 Temmuz 2025 Cumartesi günü itibarıyla sel sularında hayatını kaybedenlerin sayısı 51’e yükselirken, bu …

MHP’li isimden dikkat çeken Bahçeli mesajı

MHP’li Yönter, Devlet Bahçeli’nin MHP Genel Başkanlığının 28. yılını kutladı.