Platinin onsu 11 yılın zirvesini gördü

Platin Fiyatları Rekor Kırmaya Devam Ediyor

Emtia piyasasında, ticaret savaşları, jeopolitik riskler ve Fed’den beklenen politikaların dalgalanmalar yarattığı dönemde platin fiyatları rekor seviyelerde seyrediyor.

Uluslararası piyasalarda platinin ons fiyatı Eylül 2014’ten bu yana en yüksek seviyesi olan 1.352,08 dolara yükselerek neredeyse 11 yılın zirvesine ulaştı ve bu yıl başından bu yana yatırımcılarına yüzde 43’ün üzerinde kazanç sağladı.

Platin fiyatları yaşanan arz sıkıntıları ve artan talep neticesinde güçlü yükselişini sürdürdü ve yaklaşık 11 yılın en yüksek seviyesini test ettikten sonra 1.290 seviyelerinde dengelendi.

ABD Başkanı Donald Trump’ın tarife planlarına ilişkin belirsizlikler altın gibi güvenli liman varlıklara olan talebi artırırken, politik gelişmeler ve jeopolitik riskler gümüş fiyatlarını yukarı çekti. Trump’ın otomobil endüstrisini destekleyeceğine yönelik açıklamaları ise paladyum ve platin fiyatlarını destekledi.

Platin fiyatlarındaki y stelişte ABD ve Çin arasındaki tarife savaşlarının etkisi büyük. ABD’nin farklı ülkelere yönelik tarife uygulamaları emtia piyasalarını etkileyerek platin gibi metallerin fiyatlarını etkiliyor.

Trump ile Elon Musk arasındaki gerilimin de platin fiyatları üzerinde belirleyici bir faktör olduğunu belirten analistler, platinin daha çok karbon yakıtlı araçlarda kullanıldığını ve talebinin yüksek olduğunu vurguladılar.

Çin’deki mücevher talebinde yaşanan artışın da platin fiyatlarını olumlu etkilediği belirtilirken, dünya genelinde platine olan talebin artması bekleniyor.

Dünya Platin Yatırım Konseyi Asya Pasifik Başkanı Weibin Deng, platin fiyatlarındaki artışın altınla kıyaslandığında daha düşük olmasının da talebi artırdığını söyledi ve platinden yapılan mücevher talebinde büyüme öngörüsünde bulundu.

Related Posts

Milyonlarca araç bir anda hurdaya çıkacak! AB’nin ELV yasası Türkiye’yi vuracak

Avrupa Birliği’nin 2026 yılında yürürlüğe koymayı planladığı yeni “Hurda Araçlar” düzenlemesi (End-of-Life Vehicles – ELV), Türkiye’nin otomotiv sektörünü kökten değiştirebilir. Sadece üreticiler ve ihracatçılar değil; yollardaki milyonlarca araç sahibi de bu dönüşümden doğrudan etkilenecek.

Dolar ve euro güne nasıl başladı?

Dolar ve euro güne nasıl başladı?

SPK’dan açığa satış kararı: Süreyi uzattı

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Borsa İstanbul pay piyasalarında açığa satış yasağı ile pay geri alımlarını kolaylaştıran tedbirlerin uygulanma süresini 29 Ağustos 2025 seans sonuna kadar uzattığını açıkladı. SPK’nın haftalık bülteninde yayımlanan …

Bloomberg: Türkiye’de asgari ücrete ara zam yapılmayacak

Bloomberg: Türkiye’de asgari ücrete ara zam yapılmayacak

Bakan Uraloğlu: Hürmüz Boğazı kapatılırsa alternatifimiz var

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu Hürmüz Boğazı’nın kapanması durumunda Türkiye’nin sahip olduğu alternatif yolları sıraladı. Bakan Uraloğlu, “Kapatılma söylemi bile petrolde yüzde 15’e kadar fiyat dalgalanmasına sebep verdi. Türkiye’nin Irak, Azerbaycan, Rusya’dan alternatifleri var. Kısa vadede ciddi etkilenmeyiz. Alternatiflerimiz var ama birazcık zorlar” dedi.

Anayasa Mahkemesi’nden ÖTV kararı: O şart iptal edildi!

Anayasa Mahkemesi, engellilerin ÖTV muafiyetinden yararlanmasına dair kısıtlayıcı düzenlemeyi iptal etti. Karar, eşitlik ilkesine aykırılık gerekçesiyle alındı. Engelli haklarına ilişkin önemli bir adım atıldı.