Pendik’te 3 kişinin öldüğü otel yangınıyla ilgili davada gerekçeli karar açıkladı: Mührü bozarak işletmişler

Anadolu 21. Ağır Ceza Mahkemesi, 24 Mart 2023’te Doğu Mahallesi’ndeki 7 katlı otelde çıkan yangında müşterilerden Feyzullah Can Yetim, İbrahim Turan ve Tuba Üstündağ’ın hayatını kaybetmesine ilişkin 3 sanığın yargılandığı davanın gerekçeli kararını hazırladı.

Kararda, sanıklar Murat Şah ve Cihan Şah tarafından işletilen otelde, resepsiyonda çalışan diğer sanık Ayşe Arslanşen’in de olay tarihinde otelde görevli olduğu belirtildi.

AA’nın haberine göre kararda, otelin daha önce yangınla mücadele konusunda zafiyeti olduğu ve işletilmek için yeterli koşulları taşımadığı için Pendik Belediyesi Zabıta Müdürlüğü tarafından mühürlendiği anlatılarak, mühür bozularak otele müşteri kabul ettiği belirtildi.

BİLİRKİŞİ RAPORU

Olay günü resepsiyona bakan sanık Ayşe Arslanşen’in görev yerini terk edip gittiği ifade edilen kararda, otele ait kamera kayıtlarına dair hard diskin yangından zarar görmesi nedeniyle incelenemediği kaydedildi. Kararda, dava aşamasında alınan bilirkişi raporuna da yer verildi.

Olayının meydana geldiği pansiyonun düşük tehlike sınıfında olduğu anlatılan raporda, binada yağmurlama sisteminin bulunmadığı anlatıldı.

Raporda, İstanbul Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığınca, Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelikte yer alan otomatik yağmurlama sistemi olmadığı gerekçesiyle otelle ilgili olumsuz rapor verildiği belirtilerek, “Yönetmelikte açıkça ifade edilen yangın söndürme ve algılama sistemleri, yangına dayanıklı duman sızdırmaz kapıları, yangından kaçış planları, yangın esnasında itfaiyenin müdahale etmesine imkan sağlayacak uygun proje ve dizaynlar yapılmadan ve itfaiye dairesinden onay alınmadan binanın kullanıma açılmış olması gerekçesiyle işletme sahiplerinin kusurlu olduğu” değerlendirmesi yapıldı.

Ne olmuştu?

Pendik Doğu Mahallesi’ndeki 7 katlı otelde 24 Mart 2023’te saat 08.00 sıralarında çıkan yangın itfaiye ekiplerince söndürülmüş, oteldeki müşterilerden Feyzullah Can Yetim, İbrahim Turan ve Tuba Üstündağ hayatını kaybetmiş, 2 kişi de yaralanmıştı.

Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, otelin yapısal eksiklerinin bulunduğu, işletim ve yangınla mücadele konusunda yeterli koşulları taşımadığı için ruhsat verilmediği ve mühürlendiği ancak buna rağmen müşteri kabulüne devam ettiği belirtilmişti.

İddianamede, bu nedenle sanıklar otel yöneticileri Cihan Şah ve Murat Şah ile resepsiyon görevlisi Ayşe Arslanşen’in “taksirle ölüme ve yaralamaya neden olma” suçundan 2’şer yıldan 15’er yıla kadar hapisle cezalandırılmaları istenmişti.

Anadolu 21. Ağır Ceza Mahkemesi de 3 sanığın yargılandığı davayı 27 Eylül 2024’te karara bağlamıştı.

(ANADOLU AJANSI)

Related Posts

Gaziosmanpaşa Belediyesi’nden LGS Tercih Dönemine Destek

Gaziosmanpaşa Belediyesi, liselere geçiş sistemi tercih döneminde öğrencilere rehberlik etmek amacıyla 10 bilgi evinde uzman eğitmenlerle danışmanlık hizmeti sunuyor. Öğrenciler, ilgi alanları ve puanlarına göre doğru tercihler yapmaları için destek alıyorlar.

Oltu’da Sel Felaketi: Bir Araç Suyun İçinde Sürüklendi

Erzurum’un Oltu ilçesinde yaşanan sağanak yağış, sel felaketine neden oldu. Bir otomobil sel sularına kapıldı, sürücü ve eşi son anda kurtarıldı. Eşinin halat yardımıyla kurtarılması dikkat çekti.

Elazığ’da Konteyner Kent Tahliyesi 1 Ağustos 2025’te Tamamlanacak

Elazığ Valiliği, konteyner kentlerde kalan son 36 hak sahibinin tahliye tarihini 1 Ağustos 2025 olarak belirledi.

Muhtarlar ve İşçilerden Kanun Teklifine Destek

Milas’tan gelen muhtarlar ve enerji işçileri, kanun teklifinin ilk 11 maddesinin kabulünü sevinçle karşıladı.

Kaymakam Karaaslan, Tam Puanlı Öğrencileri Ağırladı

Merzifon Kaymakamı, LGS’de tam puan alan öğrencileri tebrik ederek başarılarını kutladı.

Hayalet Ağa Takılan Yengeçler Kurtarıldı

Alanya’da bir tekne ekibi, hayalet ağa takılan üç yengeci kurtardı ve denize bıraktı.