Pendik’te 3 kişinin öldüğü otel yangınıyla ilgili davada gerekçeli karar açıkladı: Mührü bozarak işletmişler

Anadolu 21. Ağır Ceza Mahkemesi, 24 Mart 2023’te Doğu Mahallesi’ndeki 7 katlı otelde çıkan yangında müşterilerden Feyzullah Can Yetim, İbrahim Turan ve Tuba Üstündağ’ın hayatını kaybetmesine ilişkin 3 sanığın yargılandığı davanın gerekçeli kararını hazırladı.

Kararda, sanıklar Murat Şah ve Cihan Şah tarafından işletilen otelde, resepsiyonda çalışan diğer sanık Ayşe Arslanşen’in de olay tarihinde otelde görevli olduğu belirtildi.

AA’nın haberine göre kararda, otelin daha önce yangınla mücadele konusunda zafiyeti olduğu ve işletilmek için yeterli koşulları taşımadığı için Pendik Belediyesi Zabıta Müdürlüğü tarafından mühürlendiği anlatılarak, mühür bozularak otele müşteri kabul ettiği belirtildi.

BİLİRKİŞİ RAPORU

Olay günü resepsiyona bakan sanık Ayşe Arslanşen’in görev yerini terk edip gittiği ifade edilen kararda, otele ait kamera kayıtlarına dair hard diskin yangından zarar görmesi nedeniyle incelenemediği kaydedildi. Kararda, dava aşamasında alınan bilirkişi raporuna da yer verildi.

Olayının meydana geldiği pansiyonun düşük tehlike sınıfında olduğu anlatılan raporda, binada yağmurlama sisteminin bulunmadığı anlatıldı.

Raporda, İstanbul Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığınca, Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelikte yer alan otomatik yağmurlama sistemi olmadığı gerekçesiyle otelle ilgili olumsuz rapor verildiği belirtilerek, “Yönetmelikte açıkça ifade edilen yangın söndürme ve algılama sistemleri, yangına dayanıklı duman sızdırmaz kapıları, yangından kaçış planları, yangın esnasında itfaiyenin müdahale etmesine imkan sağlayacak uygun proje ve dizaynlar yapılmadan ve itfaiye dairesinden onay alınmadan binanın kullanıma açılmış olması gerekçesiyle işletme sahiplerinin kusurlu olduğu” değerlendirmesi yapıldı.

Ne olmuştu?

Pendik Doğu Mahallesi’ndeki 7 katlı otelde 24 Mart 2023’te saat 08.00 sıralarında çıkan yangın itfaiye ekiplerince söndürülmüş, oteldeki müşterilerden Feyzullah Can Yetim, İbrahim Turan ve Tuba Üstündağ hayatını kaybetmiş, 2 kişi de yaralanmıştı.

Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, otelin yapısal eksiklerinin bulunduğu, işletim ve yangınla mücadele konusunda yeterli koşulları taşımadığı için ruhsat verilmediği ve mühürlendiği ancak buna rağmen müşteri kabulüne devam ettiği belirtilmişti.

İddianamede, bu nedenle sanıklar otel yöneticileri Cihan Şah ve Murat Şah ile resepsiyon görevlisi Ayşe Arslanşen’in “taksirle ölüme ve yaralamaya neden olma” suçundan 2’şer yıldan 15’er yıla kadar hapisle cezalandırılmaları istenmişti.

Anadolu 21. Ağır Ceza Mahkemesi de 3 sanığın yargılandığı davayı 27 Eylül 2024’te karara bağlamıştı.

(ANADOLU AJANSI)

Related Posts

Yalova’da facia: Boğulma tehlikesi geçiren çocuk yaşam savaşı veriyor

Yalova’daki Akasya Plajı’nda denize girdikten bir süre sonra denizde boğulma tehlikesi geçiren 8 yaşındaki çocuğun hayati tehlikesi sürüyor.

Vatikan’da kritik ziyaret: Zelenski ile Papa görüştü

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Katoliklerin ruhani lideri ve Vatikan Devlet Başkanı Papa 14’üncü Leo ile bir araya geldi.

Apple’ın Operasyon Direktörü Jeff Williams, 27 yılın ardından emekli oluyor

William’ın uzun süredir Tim Cook’un yerine şirketin bir sonraki CEO’su olmak için önde gelen adaylardan biri olarak görüldüğü kaydedildi

Devlet Başkanı’ndan protestolara sert tepki: Savaş ilanı

Kenya Devlet Başkanı William Ruto, 7 Temmuz’da yeniden başlayan hükümet karşıtı gösterilerdeki polis karakollarına yönelik saldırıların ve şiddetin, savaş eylemi olarak değerlendirileceği uyarısında bulunarak “Bu kabul edilemez. Artık yeter.” dedi.

Yunan liman işçileri, İsrail’e silah taşıyan gemiyi durdurmak için harekete geçti: ‘Ellerimizi kana bulamamalıyız’

İsrail’e gönderilmek üzere limandan hareket etmesi planlanan askeri malzeme yüklü bir gemiyi durdurmak için eylem kararı alan Yunanistan’ın Pire Limanı’ndaki çalışan işçiler, 14 Temmuz Pazartesi sabahı gemiyi engellemeye çalışacaklarını bildirdi.

Bahçeli ve Tunç’un ardından Erdoğan da ‘TRT’ çağrısına yeşil ışık yaktı, CHP’den yanıt geldi

CHP Grup Başkanvekili Murat Emir, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’un, duruşmaların TRT’de yayımlanmasına ilişkin “Takdir TBMM’nin” ifadelerine yanıt verdi.