Meriç Sulaması Projesi’yle tarlalarda modern ve verimli sulamaya geçildi

Edirne’de Modern Sulama Projesi Tarımsal Verimi Artırıyor

Edirne’de çiftçilerin kazançlarını artırmak ve modern sulama sistemlerini yaygınlaştırmak amacıyla hayata geçirilen proje dört yıl önce başladı. Üyüklütatar ve Doyran köylerine iki pompa istasyonu kurularak, Meriç Nehri’nden alınan su tarlalara ulaştırıldı. Proje kapsamında 260 kilometre boru hattı döşendi ve her tarlanın başına su alma noktaları yerleştirildi.

Pompa istasyonlarındaki düzenleme çalışmalarının tamamlanmasıyla binlerce metreküp nehir suyu kapalı sistem sulama yöntemiyle tarım arazilerine ulaştırıldı. Çeltik ekimi için hazırlıklarını tamamlayan üreticiler, çeltik tavalarını suyla doldurarak sulamaya başladılar.

Sulama İmkanı Verimi Artırıyor

Edirne Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı, sulama imkanlarının artmasıyla elde edilen verimdeki artışın önemine değindi. Arabacı, “Sulama imkanları ne kadar çok olursa, tarımsal verim o kadar yüksek olur. Meriç Nehri’nden alınan su modern sulama sistemleriyle tarım arazilerine ulaşacak ve ürünler daha verimli bir şekilde sulanacak. Bu proje sayesinde kentimize ve üreticilerimize hayırlı olsun.” dedi.

Üreticiler Projelerden Memnun

Proje tamamlandığında üreticilerin yüzlerinin güldüğünü aktaran Mustafa İnce, artık tarlalarına daha fazla ürün ekebileceklerini ve kuraklık endişesi olmadan üretim yapabileceklerini belirtti. İnce, “DSİ’nin yeni sulama sistemi ile tarlalarımızı su ile buluşturuyoruz. Bu proje sayesinde birçok avantaj elde edeceğiz. Su debisi belirli bir seviyenin altına düşmediği sürece sulama devam edecek. Geçen sene yaşanan kuraklık ve yer altı suyunun azalması nedeniyle ürün kayıpları yaşanmıştı. Artık su tarlanın hemen başında.” diye konuştu.

Özcan Çetin de tarımsal üretim için suyun önemine vurgu yaparak, proje sayesinde maliyetlerin düşeceğini ve verimde artış sağlanacağını dile getirdi. Çetin, “Geçen yıl sulama sorunu yaşadık ve bu durum verimliliği olumsuz etkiledi. Yeni projemiz sayesinde artık her tarlanın başında su bulunuyor ve bu su nehirden geldiği için belirli bir sıcaklıkta. Yer altı sularının kullanılması durumunda bitkilerin gelişimini etkileyen sorunlar yaşıyorduk. Ayrıca enerji maliyetleri de yüksekti. Bu proje ile maliyetlerimiz büyük ölçüde azalacak.” şeklinde konuştu.

Related Posts

Kırşehir’de Ceviz Üreticilerine Makine Desteği

Kırşehir’de ceviz üreticilerine, KOP projesi kapsamında makineler dağıtıldı.

Kahramanmaraş Geleneksel Ağustos Fuarı Hazırlıkları Sürüyor

Büyükşehir Belediyesi, 1-31 Ağustos tarihleri arasında düzenlenecek fuar için hazırlıkları hızlandırdı.

Lavanta Üretimi ile Ekonomiye Katkı

İsmail ve Emine Daşgın çifti, Aloğlu köyünde başladıkları lavanta üretiminden gelir elde ediyor.

Elazığ’da Rekabetçi Bölgeler Toplantısı

Elazığ’da düzenlenen yuvarlak masa toplantısında iş dünyası sorunları ve çözümleri masaya yatırıldı.

Germencik’te Zincir Market Denetimleri Yapıldı

Aydın’ın Germencik ilçesinde, belediye ekipleri vatandaşların sağlığını ve ekonomik güvenliğini korumak amacıyla zincir marketlerde denetimler gerçekleştirdi. Fiyatlar, son kullanma tarihleri ve hijyen şartları incelendi.

AB’den Trump’ın gümrük vergisine misilleme tehdidi

AB’den Trump’ın gümrük vergisine misilleme tehdidi