“İslam Sanatları Bienali”nin ikinci edisyonu Cidde’de başladı

Suudi Arabistan’da İslam Sanatları Bienali İkinci Edisyonu Başladı

Suudi Arabistan’da sanat ve kültürü desteklemek amacıyla kurulan Diriyah Bienali Vakfı tarafından düzenlenen “İslam Sanatları Bienali” ikinci edisyonunun açılışı, Cidde Kral Abdülaziz Uluslararası Havalimanı Batı Hac Terminali’nde yapıldı.

Teması, “Ve Arasındaki Her Şey /And All That Is In Between” olarak belirlenen etkinlik kapsamında İslami kültürlere ait tarihi objeler çağdaş sanatla bir araya getirilirken, inancın duygu, düşünce ve üretim yoluyla nasıl deneyimlendiğinin keşfedilmesi hedefleniyor.

Etkinliğe Türkiye Yazma Eserler Kurumu Başkanlığının yanı sıra Louvre Müzesi, Victoria & Albert Müzesi, Ahmed Baba Enstitüsü, Kral Abdülaziz Dünya Kültür Merkezi, Kral Fahad Milli Kütüphanesi, Vatikan Apostolik Kütüphanesi ve Katar İslam Sanatları Müzesi’nin arasında olduğu prestijli kurumlar koleksiyonlarıyla katıldı.

İlk Edisyonun Ardından Yeni Heyecan

Al-Bakree, İslam sanatlarına adanmış tek bienal olarak, hem tarihi hem çağdaş bir perspektif sunmayı hedeflediklerini vurgulayarak, şunları kaydetti:

“İlk edisyonumuz büyük başarı göstererek 600 binden fazla ziyaretçiyi ağırladı. Bu edisyonumuzda ise 30’dan fazla koleksiyondan gelen 500’den fazla nesneyi, bienal için tasarlanan 20’den fazla eseri ziyaretçilerimizin beğenisine sunuyoruz. Dış mekanları ve sergi alanlarını gezerken, merakınızı uyandıracak birçok nesne, imge ve fikir bulacağınızı ve tekrar tekrar bizi ziyaret etmeye teşvik edileceğinizi umuyorum.”

Sanatın Harikaları Sergileniyor

Bienalin “Albidaya” seçkisinin artistik direktörlüğünü yapan Julian Raby ise “övgü”nün Kur’an-ı Kerim’de defalarca geçen önemli bir kavram olduğuna işaret ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Buradaki sergiler, çeşitli bölümlerle yaratılışın harikalarına farklı açılardan bakıyor. İlk bölümle başlıyoruz ve ardından, düşünme sürecini temsil eden olağanüstü örneklerle devam ediyoruz. Sonrasında, insanın güzellik karşısında verdiği cevabı takdir ettiğimiz iki koleksiyon var. İnsan, güzellik karşısında düşündü ve üretti. Bu süreç, hissetme, düşünme ve yaratma döngüsünü içeriyor. Tüm bunların içinde, tarihi objeler ve çağdaş eserler bir araya getirildi. Bu dinamizm, İslam sanatı sergileri açısından tamamen yeni bir boyut kazandırıyor. Umarım bu sergiyi gezerken ilginç ve etkileyici detaylar bulursunuz.”

Uluslararası Katılımın Gücü

Danimarka, Mısır, Fransa, Yunanistan, Endonezya, İtalya, Kuveyt, Mali, Umman, Filistin, Portekiz, Katar, Suudi Arabistan, İspanya, Tunus, Türkiye, Birleşik Krallık, ABD, Özbekistan ve Vatikan’dan 30’dan fazla uluslararası kurum etkinlikte yer alıyor.

Artistik direktörlüğünü Julian Raby, Amin Jaffer, Abdul Rahman Azzam ve Muhannad Shono’nun üstlendiği bienal, Nour Jaouda, Charwei Tsai, Imran Qureshi, Takashi Kuribayashi, Ahmed Mater ve Fatma Abdulhadi gibi sanatçıların yanı sıra dünyanın dört bir yanından sanatçıların eserlerine de ev sahipliği yapıyor.

Yaklaşık 100 bin metrekare alana yayılan etkinlik “Albidaya”, “Almadar”, “Almuqtani”, “Almidhallah”, “Almukarramah”, “Almunawwarah” ve “Almusalla Ödülü” olmak üzere 7 ana bileşenden oluşuyor.

Suudi Arabistan’ın sanatsal ve kültürel dönüşümünü desteklemek amacıyla kurulan Diriyah Bienali Vakfı ise İslami ve çağdaş sanat bienallerinin yanı sıra yerel ve uluslararası topluluklar arasında kültürel diyalogu teşvik etmek için çalışmalar yürütüyor.

Vakıf, İslam Sanatları Bienali’nin ikinci edisyonunda 600 binin üzerinde ziyaretçiyi ağırlamayı hedefliyor. (AA)

Related Posts

Üniversitelilerin en sevdikleri şehirler açıklandı… Başkent yine Eskişehir

Üniversite Araştırmaları Laboratuvarı (ÜNİAR) tarafından gerçekleştirilen ‘Öğrenci Dostu Üniversite Şehirleri 2025 Araştırması’nın sonuçlarına ait sıralama açıklandı. Buna göre, üniversite öğrenci başkentleri sıralamasında ilk üçte Eskişehir, Mersin ve Manisa yer aldı. ÜNİAR Koordinatörü Prof. Dr. Engin Karadağ’a göre, geçtiğimiz haftalarda vefat eden Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Ferdi Zeyrek’in öğrenciler için attığı adımlar nedeniyle Manisa, bu yıl en sevilen şehirler arasında ilk 3’e girmeyi başardı.

500T yeni güzergahları ve durakları 2025 || 500T güzergahı değişti mi, hangi duraklardan geçecek?

İstanbul’un en uzun ve en ikonik otobüs hatlarından biri olan 500T, 2025 yılında önemli bir değişikliğe gidiyor. Tuzla Şifa Mahallesi ile Cevizlibağ arasında yıllardır kentin iki yakasını birleştiren bu efsanevi hattın güzergahı kısalıyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) toplantısında, kentin en uzun otobüs hatlarından biri olan 500T/Tuzla Şifa Mahallesi-Cevizlibağ otobüs hattının güzergahı kısaltıldı. Yeni güzergahıyla 500T, hem durak sayılarında hem de sefer süresinde değişiklikler sunarken, yolcular için daha hızlı ve entegre bir ulaşım deneyimi vaat ediyor. Peki, 500T güzergahı değişti mi, yeni güzergahı hangi duraklardan geçecek?

DGS ne zaman? Gözler ÖSYM’den gelen açıklamalarda! 2025 DGS sınav giriş belgeleri yayınladı mı?

Temmuz ayında yapılacak olan Dikey Geçiş Sınavı DGS 2025 öncesinde sınava girecek öğrenciler merak içerisinde “DGS ne zaman?” ve “2025 DGS sınav giriş belgeleri yayınladı mı?” sorularının cevabını araştırıyor.  Hemen belirtelim ki ÖSYM tarafından sınav takviminin açıklanmasının ardından merak edilip araştırılan “DGS 2025 ne zaman?” sorusu da cevabını bulmuş oldu. Peki, DGS sınav giriş belgeleri açıklandı mı? 2025 DGS ne zaman? İşte merak edilip araştırılan sorunun cevabı…

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı personel alımı sonuçları açıklandı mı? İşçi alımı kura sonuçları sorgulama

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı 360 sürekli işçi alımı kura sonuçları için araştırmalar başladı. Başvuruları, 10 Haziran 2025 tarihinde başlayan ve 16 Haziran 2025 tarihinde saat 23:59’da sona eren Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı işçi alımı kura sonuçları için nefesler tutulmuştu. Peki, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı personel alımı sonuçları açıklandı mı? İşte, o detaylar

Okullar ne zaman kapanıyor? Okulların kapanmasına kaç gün kaldı? MEB 2024-2025 takvimi ile Yaz tatili ne zaman başlıyor?

Millî Eğitim Bakanlığı’nın 2024-2025 eğitim öğretim yılı takvimine göre, okulların kapanmasına kısa süre kaldı. Peki, Okullar ne zaman kapanıyor? Okulların kapanmasına kaç gün kaldı? MEB 2024-2025 takvimi ile Yaz tatili ne zaman başlıyor?

YKS’de son 10 gün önerisi: Panik yapma plan yap

Daha iyi bir gelecek için milyonlarca öğrencinin ter dökeceği üniversite sınavına 10 gün kala uzmanlardan adaylara, “Son günleri panik içinde değil, planlanmış şekilde geçirmek başarı düzeyinde etkili oluyor” uyarısı geldi.