İran, 16 Mayıs’ta İstanbul’da İngiltere, Fransa ve Almanya ile nükleer konuda görüşme yapacak

İran ile E3 Temsilcileri 16 Mayıs’ta İstanbul’da Nükleer Anlaşma Konusunda Görüşecek

İran ile E3 olarak adlandırılan nükleer anlaşmanın Avrupalı tarafları İngiltere, Fransa ve Almanya’nın 16 Mayıs’ta İstanbul’da dışişleri bakan yardımcıları düzeyinde nükleer konuda bir araya geleceği bildirildi.

İran ile E3 olarak adlandırılan 2015’teki nükleer anlaşmanın Avrupalı tarafları, İran’ın nükleer programı ve yaptırımların kaldırılması konusunda istişarelerde bulunmak üzere 16 Mayıs’ta İstanbul’da görüşecek. Görüşmenin bakan yardımcıları ve üst düzey diplomatlar tarafından yürütüleceği belirtildi.

İran ile ABD arasında Umman aracılığında devam eden nükleer müzakere süreci devam ederken taraflar görüşmelerin olumlu olduğunu açıklamıştı. Görüşmelerde İran, ABD’nin tek taraflı yaptırımlarının kaldırılması karşılığında nükleer programını kısıtlamaya hazır olduğunu belirtiyor. Müzakerelerde Avrupa ülkeleri yer almıyor.

E3 ile İran arasında 2 Mayıs’ta Roma’da görüşme planlanmış ancak ABD ile İran arasındaki müzakerelerin ertelenmesi sonrasında görüşme iptal edilmişti.

İran, 2015’te imzalanan nükleer anlaşmayla kaldırılan Birleşmiş Milletler (BM) yaptırımlarının geri getirilmesini sağlayabilecek “tetik mekanizması” adı verilen maddenin, Avrupa ülkeleri tarafından işletilmesinden endişe ediyor. Söz konusu mekanizmanın süresi 18 Ekim’de sona eriyor. İran’ın nükleer programıyla ilgili çözüm üretilemezse Avrupa ülkelerinin bu tarihten önce mekanizmayı işletebileceği öngörülüyor.

İran Dışişleri Bakanı Abbas Erakçi, 11 Mayıs’ta Fransız gazetesi Le Point’te yayımladığı makalesinde “tetik mekanizmasının kötüye kullanılmasının” sonuçları olacağını belirterek, “Bu durum sadece Avrupa’nın anlaşmadaki rolünün sonu değil, aynı zamanda geri dönüşü olmayan bir hale gelebilecek gerginliğin tırmanması anlamına da gelebilir.” ifadelerini kullanmıştı.

Erakçi, Avrupa ülkelerine İran ile nükleer görüşme çağrısında bulunmuştu. (AA)

Related Posts

İlk kriz adı: ‘Umut hakkı’

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, terör örgütü PKK elebaşı Abdullah Öcalan için “umut hakkı” konusunun gündemde olmadığını açıkladı… Ancak bu açıklama siyasette tansiyonu yükseltti. AKP eski milletvekili Mehmet Metiner ve DEM Parti Sözcüsü Ayşegül Doğan tepki gösterdi.

Durumun istikrara kavuşturulduğu bildirilmişti: Trablus’ta gece yine silahlar konuştu

Libya hükümetinin dün yaptığı açıklamada çatışmaların kontrol aldığını bildirmesine rağmen başkent Trablus’un bazı semtlerinde dün gece yeniden silahlı çatışmaların yaşandığı belirtildi.

ABD ve Suriye Dışişleri Bakanları Türkiye’de görüşecek

Türk diplomatik kaynaklar, ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio ile Suriye Dışişleri Bakanı Asaad el-Şeybani arasında planlanan görüşmenin büyük olasılıkla 14-15 Mayıs tarihlerinde Antalya’da düzenlenecek NATO Dışişleri Bakanları Gayrıresmi Toplantısı çerçevesinde Antalya’da gerçekleşeceğini söyledi.

Suriyeli emekli general: İngilizlerin Afganistan’da işlediği suçlar kanlı bir stratejinin parçası

Suriyeli emekli general Süleyman Süleyman, İngiliz Özel Kuvvetlerinin basına sızan Afganistan’daki eylemleriyle ilgili bilgilerin ‘kazara sızdırılan bilgiler değil, şok edici gerçekler’ olduğunu belirtti.

Özgür Özel’den Devlet Bahçeli’ye olay ‘180 derece’ sözleri: ‘Bahçeli öyle bir siyasetçidir’

CHP lideri Özgür Özel, dün terör örgütü PKK’nın kendini feshetmesinin ardından bugün sürece dair dikkat çeken yorumlarda bulundu. Özel, “Ben kimsenin düğmeye basmasıyla 180 derece yön değiştirecek bir siyasetçi değilim. Biz kumanda edilen, bir düğmeye basmakla 180 derece dönen siyasetçilerden değiliz. Bugün Devlet Bahçeli öyle bir siyasetçidir” dedi.

Dünyanın beklediği buluşmadan önce, Fidan ve Lavrov detayları konuştu

Rusya ve Ukrayna liderleri Perşembe günü İstanbul’da yüz yüze görüşebilir. Putin’in müzakere önerisine Zelenskiy olumlu yanıt verdi, Trump da Türkiye’deki görüşmelere katılmak istediğini açıkladı. Kremlin’den ise henüz net bir cevap gelmedi.