Fransa’nın Filistin’i tanıma kararı ABD’den tepki aldı: “Hiçbir ağırlığı yok”

İngiltere Parlamentosu, Filistin Devletini Tanıma Çağrısında Bulundu

İngiltere’de 131 İşçi Partili milletvekilinin de aralarında bulunduğu toplam 220 milletvekili, Başbakan Keir Starmer’a hitaben yazdıkları mektupta Filistin devletinin tanınması çağrısında bulundu. Bu çağrı Macron’un benzer bir adım atmış olmasıyla gündemde yerini aldı.

ABD Başkanı Donald Trump, Glasgow Prestwick Havalimanı’na inişinin ardından yaptığı açıklamada, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un Filistin devletini tanıma kararına ilişkin “Sorun yok, kendi bilir… Hiçbir ağırlığı yok” şeklinde açıklamalarda bulundu. ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio ise kararın “7 Ekim kurbanlarına atılmış bir tokat” olduğunu savundu.

2014 yılında Avam Kamarası, hükümete Filistin devletini tanıma çağrısı yapan bağlayıcı olmayan bir önergeyi büyük çoğunlukla kabul etmişti. Ancak, Londra yönetimi tanımanın yalnızca nihai bir barış planının parçası olarak mümkün olabileceği görüşünü savunmuştu.

Macron’un kararına paralel şekilde İngiltere, Fransa ve Almanya liderlerinin yapmış olduğu ortak açıklamada Filistin devletinin tanınmasına direkt olarak yer verilmedi. Üç ülkenin amacı, ateşkesi sağlamak ve kalıcı barışa yönelik siyasi süreci desteklemek için ek adımlar atmaktı.

İsrail, Ortak Bildiriyi “gerçeklikten kopuk” olarak nitelendirdi ve bu tür adımların Hamas’a yanlış mesajlar verebileceğini belirtti. Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Ofisi’ne göre, son iki ayda Gazze’de gıda yardımı almak isteyen binden fazla Filistinli İsrail tarafından öldürüldü.

Kanada Başbakanı Mark Carney, Fransa’nın bu adımını desteklediğini belirterek, Kanada’nın bu hedef doğrultusunda çalışmalara devam edeceğini açıkladı. Macron’un kararı, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile yapılan diplomatik görüşmeler sonrasında alındı ve uluslararası gözetim altında seçim düzenlenmesi sözüne bağlı olduğu vurgulandı.

Batılı ülkeler arasında Filistin devletini tanıma tartışmaları büyümeye devam ediyor. Geçen yıl İspanya, İrlanda ve Norveç’in Filistin’i tanımasının ardından Avrupa’da diplomatik baskı arttı. BM’ye üye olan yaklaşık 140 ülke Filistin devletini resmen tanımış olsa da, pek çok Batılı ülke bu adımı sadece iki devletli çözüm çerçevesinde atmaktan yana.

Related Posts

Tapınakta izdiham! Çok sayıda kişi hayatını kaybetti

Hindistan’ın kuzeyindeki Uttarakhand eyaletindeki Haridwar şehrinde bulunan Mansa Devi tapınağı yakınlarında izdiham çıktı. İNCELEMELER SÜRÜYOR Yerel saat ile 09.00 sularında yaşanan izdiham hakkında açıklama yapan Haridwar Emniyet Müdürü Pramendra …

Para vermeyen annesini tahta sopayla döverek katletti

Adana’da uyuşturucu bağımlısı olduğu iddia edilen 27 yaşındaki bir kişi, kendisine para vermeyen annesini tahta sopayla döverek öldürdü.

Eyüpspor skandal teklifi paylaştı… Kim bu takım…. Konu Berke

Eyüpspor Asbaşkanı Fatih Kulaksız, Berke Özer için hülleli bir bir teklif aldıklarını ve Fenerbahçe’nin yüzde 40’lık payını ortadan kaldırmak için açıktan para teklif edildiğini söyledi.

İngiltere Başbakanı Starmer: Filistin devletinin tanınması, barış için atılması gereken adımlardan biri

İngiltere Başbakanı Keir Starmer, “Filistin devletinin tanınması, barış için atılması gereken adımlardan biri olmalıdır. Bu konuda nettim” dedi.

41 yıldır Fransa’da tutukluydu: George Abdullah ülkesine döndü

İsrailli ve ABD’li iki diplomata “suikast düzenleme” suçlamasıyla Fransa’da 41 yıl tutuklu kalan Filistin direnişinin simge isimlerinden George Abdullah, tahliyesinin ardından ülkesi Lübnan’a döndü.

Zelenski, Rusya ile İstanbul’da yapılan görüşmeyi değerlendirdi: Liderler düzeyinde bir toplantı gündemine ihtiyacımız var

Zelenski, Rusya ile İstanbul’da yapılan görüşmeyi değerlendirdi: Liderler düzeyinde bir toplantı gündemine ihtiyacımız var