2023 seçimleri için hazırlıklarını sürdüren CHP Genel Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, geçtiğimiz günlerde 2. Yüzyıla Davet başlıklı toplantı gerçekleştirdi.
Toplantıda CHP Başkanı Kılıçdaroğlu, iktisat siyasetlerini ve bu siyasetleri oluşturan kadroyu açıkladı. Açıklanan takımda ise yer alan isimler tartışmalara neden oldu.
O isimlerden biri de Kılıçdaroğlu’nun yeni iktisat danışmanı Daron Acemoğlu…
Daron Acemooğlu’nun 2019 yılında yayınladığı Dar Koridor isimli kitabında Mustafa Kemal Atatürk’e tenkitlerde bulunması kamuoyunun gündemine oturdu.
Acemoğlu kitabında Atatürk’ün ihtilallerini ve devrin CHP’sini despot olarak nitelendirirken şu tabirleri kaleme aldı;
“Zorla dayatıldı…”
“(Devrimler) Bunlar Türkiye’yi koridora sokmak amacaı taşımıyordu. Latin alfabesine geçiş, kıyafet ihtilali ve dini kurumların tekrar yapılandırılması üzere pek çok ıslahat, topluma danışılmadan yapıldı ve zorla dayatıldı.
“Şapka takmayanlar infaz edildi”
Bu ıslahatlara direnenler, örneğin Baatı şekli şapka yerine ‘fes’ takmakta ısrar edenler kovuşturmaya uğradı. birtakım durumlarda da infaz edildi”