ABD’nin Ankara Büyükelçisi ve Suriye Özel Temsilcisi Thomas J. Barrack, Lübnan’a yaptığı ziyaret sırasında Reuters’a Suriye’deki son durum hakkında bilgi verdi.
Barrack, Suriye Devlet Başkanı Ahmed Şara’ya Suriye’nin Süveyda kentinde yaşanan Dürzi ve Bedevi gruplar arasındaki çatışmaları not ederek, Şara’nın politikalarını gözden geçirmesi gerektiğini ve daha kapsayıcı bir yaklaşım benimsemesi gerektiğini dile getirdi. Aksi takdirde uluslararası destek kaybedilme riskiyle karşı karşıya kalınabileceğini ve ülkenin bölünme tehlikesiyle karşı karşıya kalabileceğini belirtti. Barrack, Şara’ya Suriye ordusunun yapılanmasını gözden geçirmesini ve bölgesel güvenlik yardımı almasını önerdi.
Barrack, Şara’nın yönetiminin azınlıkları entegre etme konusunda hızlı ve kapsayıcı olması gerektiğini belirtirken, Suriye ordusunun Süveyda’da Dürzi sivillere yönelik ihlallerle ilgili haberlere karşı çıktı. DEAŞ mensuplarının Suriye ordusu üniforması giyebileceğini öne süren Barrack, Suriye birliklerinin şehre girmediğini ve İsrail ile anlaşmaları gereği şehri işgal etmediklerini belirtti.
Suriye’deki risklerin çok yüksek olduğunu vurgulayan Barrack, Şara rejiminin halefinin olmadığını söyledi. “Bu rejim başarısız olursa, bunun arkasında kim var?” diyen Barrack, Suriye’nin Libya veya Afganistan gibi olabileceğini hatta daha kötü durumda olabileceğini belirtti.
İsrail’in Suriye’ye yönelik hava saldırılarının durumu daha da karmaşık hale getirdiğini belirten Barrack, ABD’nin İsrail ile endişeleri gidermek için iletişime geçmesi gerektiğini ve bu konuda yardımcı olabileceğini söyledi. ABD’nin Suriye’nin siyasi yapısı hakkında bir dikte yapmadığını ifade eden Barrack, federal bir hükümetin oluşması durumunda bunun Suriye halkının tercihi olduğunu belirtti.