Araştırmaya göre ABD’de 50 yaş altı kişilerde görülen kanser vakaları arttı

ABD’de 50 Yaş Altı Kanser Vakalarında Artış Gözlemlendi

Araştırmacılar, ABD’de 50 yaş altındaki kişilerde kanser vakalarında bir artış olduğunu belirledi. Ulusal Kanser Enstitüsü tarafından yürütülen çalışmada, 15-49 yaş aralığındaki 2 milyondan fazla kanser vakasının 2010-2019 verileri incelendi.

2010’dan 2019’a kadar olan dönemde meme, kolorektal ve rahim kanseri gibi türlerde artış olduğu gözlemlendi. Kadınlar arasında en sık görülen kanser türlerinin melanom, meme ve tiroid kanseri olduğu belirlendi.

Erken yaşta teşhis edilen kanserlerin çoğunun kadınlarda olduğu ve meme ile rahim kanserinin artan türler arasında bulunduğu vurgulandı. Ayrıca, testis, rahim, kolorektal ve kemik-eklem kanseri gibi türlerde ölüm oranlarında bir artış olduğu bildirildi.

Elde edilen sonuçların erken teşhis ve önleme konusunda önemli olduğu belirtilirken, çalışmanın başyazarı Meredith Shiels, gelecekteki çalışmalarda hangi kanser türlerinin genç yaş gruplarında arttığının ve nedenlerinin araştırılacağını söyledi.

Obezite ile ilişkili olduğu düşünülen bazı kanser türlerinde vaka sayılarında artışın gözlemlendiği ifade edilirken, araştırmanın detayları Amerikan Kanser Araştırmaları Derneği’nin “Cancer Discovery” dergisinde yayımlanmıştır.

Related Posts

Memura Refah Payı Elzem Hale Geldi

Memura Refah Payı elzem açıklaması. Hekimsen tarafından yapılan açıklamada, enflasyon farkının zam olarak kabul edilemeyeceği ifade edildi.

Doktor çift, bebeklerinin hastalığını topuk kanı taramasıyla öğrendi

Diyarbakır’da Aile Hekimi Hatice Toprak Kaydal (30) ve Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Mehmetcan Kaydal (30) çifti, 10 aylık oğulları Deniz’in metabolik bir hastalık olan fenilketonüri olduğunu henüz 5 günlükken alınan topuk kanı sayesinde öğrendi. Erken tanı sayesinde Deniz, diyet tedavisiyle yaşamını sürdürüyor.

Hem şekerli hem faydalı: Dondurmanın şaşırtıcı etkisi

Yaz aylarının vazgeçilmezi olan dondurma, serinletici tadıyla küçük büyük herkesin favori lezzetleri arasında yer alıyor. Ancak bu tatlı kaçamağın sağlık üzerindeki etkileri, yıllardır tartışma konusu. “Şekerli olduğu için zararlı” düşüncesi olsa da uzmanlar tersini söylüyor.

Çocuk cerrahisi kontenjanlarının büyük kısmı boş kalmıştı: Çocuk sayısının fazla olduğu illerde sayımız yetersiz

TUS sonuçlarına göre çocuk cerrahisi kontenjanlarının büyük kısmının boş kalmasına ilişkin konuşan Türkiye Çocuk Cerrahisi Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Çiğdem Ulukaya Durakbaşa, “Büyük illerde yeterinden fazla sayıda çocuk cerrahı çalışmaktayken, göreceli çocuk sayısının fazla olduğu illerdeki sayımız son derece yetersizdir” ifadelerini kullandı.

Kalp Damar Hastalıkları O Yaştan Sonra Daha Riskli

Kalp damar hastalıkları 65 yaşından sonra daha riskli hale geliyor. Uzmanlar erken müdahalenin önemine vurgu yapıyor. 

Sağlık Bakanlığı: Boy-kilo ölçümü yapılan kişilerin yüzde 64,4’ünün sonucu normal kilo sınırının üzerinde

Sağlık Bakanlığı tarafından, fazla kilolulukla mücadele ve toplumda farkındalık oluşturmak amacıyla başlatılan “İdeal Kilonu Öğren Sağlıklı Yaşa” kampanyası kapsamında, 10-23 Mayıs 2025 tarihleri arasında yapılan ölçümlere ilişkin ilk iki haftalık veriler açıklandı. Kampanya çerçevesinde Türkiye genelinde 1 milyon 143 bin 189 kişiye boy ve kilo ölçümü yapıldı.