Amazon’un ölümcül sırrı… ‘Kaynayan nehir’

Amazon Nehri’nde Gizemli Bir Doğa Harikası: Kaynayan Nehir

Yerel halk tarafından uzun yıllardır bilinen bu doğa harikası, ilk olarak 2011 yılında jeobilimci Andrés Ruzo tarafından dünyaya tanıtıldı. Volkanik alanlardan uzak olmasına rağmen kaynama noktasına kadar ısınabilen bu nehir, bilim insanları için yer altı jeotermal süreçlerini ve küresel ısınmanın etkilerini anlamak açısından önemli bir araştırma alanı haline geldi.

Keşif gezileri yapan bilim insanı Andrés Ruzo, nehirde yaptığı ölçümlerde sıcaklığın 100°C seviyesine ulaştığını belirtiyor. “Bunu günlük hayattan bir örnekle açıklarsak, bir fincan kahvenin sıcaklığı yaklaşık 55°C. Bu kadar sıcak suyu fiziksel olarak hayal etmek bile zor” diyor. Nehire dokunan bir insan, saniyeler içinde ikinci ve üçüncü derece yanıklar yaşayabilir.

YILLARDIR EFSANE OLARAK ANLATILIYORDU

Nehir, yıllardır Peru’da bir efsane olarak anlatılıyordu. Ancak Amazon havzasının aktif volkanlardan çok uzakta olması, birçok bilim insanını bu tür bir doğa olayının var olamayacağına inandırmıştı. 2011 yılında Ruzo, bizzat bölgeye giderek bu inanılmaz fenomeni doğruladı.

Bir belgeselde Ruzo, nehirden yükselen sıcak hava dalgasının burun ve akciğerleri yaktığını anlatıyor. “Bu nehre düşen birçok hayvan gördüm. Kuşlardan sürüngenlere kadar farklı türler. İnsanlar gibi karmaşık organizmalar bu sıcaklıklara dayanamaz.” diye açıklıyor.

SICAK SU NEREDEN GELİYOR?

Bu olağanüstü sıcaklık, yeraltından yükselen sıcak su kaynaklarından geliyor. Yağmur suları, çevredeki gözenekli kayaçlara süzülerek yerin derinliklerine ulaşıyor ve burada Dünya’nın çekirdek ısısıyla ısınıyor. Daha sonra, büyük bir fay hattı boyunca yüzeye çıkarken sıcaklığı koruyor ve Shanay-Timpishka’yı adeta bir kazana çeviriyor.

Miami Üniversitesi’nden bilim insanları, kaynayan nehrin küresel ısınmanın geleceğini anlamak için bir doğal laboratuvar görevi görebileceğini düşünüyor. Çalışmanın başyazarı Riley Fortier, “Amazon, bizim isteyip istememize bakılmaksızın ısınacak. Bu yüzden buradaki sıcaklık artışlarının orman bileşimi üzerinde nasıl bir etki yaratacağını anlamak kritik” diyor.

BİRKAÇ TÜR HAYATTA KALABİLİYOR

Araştırmacılar 2022 yılında nehrin bulunduğu bölgeyi ziyaret ederek 70 farklı noktadaki tropikal bitki örtüsünü haritalandırdı. Nehrin daha serin olan üst bölümlerinden başlayarak en sıcak noktalarına kadar analizler yapıldı. Sonuçlar, sıcaklık arttıkça bitki çeşitliliğinin hızla azaldığını gösterdi.

Özellikle nehrin en sıcak bölgesinde yalnızca birkaç türün hayatta kalabildiği belirlendi. Fortier, “Sıcak bölgelerde ağaç çeşitliliği daha düşük. Daha soğuk orman bölgelerinde ise bitki türleri daha fazla ve ekosistem daha dengeli” diye ekliyor.

Araştırmacılar, kaynayan nehrin Amazon’un geleceğine dair korkutucu bir ipucu verdiğini belirtiyor. “Küresel ısınma devam ettikçe, her şey değişecek” diyen Fortier, bütün Amazon’un gelecekte bu bölge gibi olabileceğini söylüyor.

Related Posts

iPhone 16 ve 16e’ye olan talep arttı, Pro serisinin payı azaldı

Consumer Intelligence Research Partners (CIRP)’in son raporuna göre, Apple’ın yeni uygun fiyatlı modeli iPhone 16e, ABD’deki iPhone satışların %7’sini oluşturarak, geçtiğimiz sene %5 paya sahip olan iPhone SE’yi önemli ölçüde geride bıraktı …

Dünyanın en büyük otomobil taşıma gemisi ilk seferine çıkıyor

BYD, 9.200 araç kapasiteli dünyanın en büyük otomobil taşıma gemisi BYD Shenzhen’i ilk seferine çıkarmaya hazırlanıyor. Rota Brezilya!                           Yorumlar

“Gök Sarayı” için yeni görev: Çinli taykonotlar çölden fırlatıldı

Çinli taykonotları taşıyan Şıncou-20 uzay mekiği, Long March 2F roketiyle Gobi Çölü’ndeki Ciuçüen Uydu Merkezi’nden fırlatıldı.

Lenovo, yeni IdeaPad Slim 3 modelini tanıttı!

Lenovo, taşınabilirlik ve performansı bir araya getiren IdeaPad Slim 3 serisinin 2025 versiyonunu tanıttı. Yeni model, hem donanım hem de tasarım tarafında önemli güncellemeler içeriyor. Serinin öne çıkan detayları arasında daha ince bir gövde …

Manavgat’ta Otomobil Devrildi, Vatandaşlar Kazayı Sinema Gibi İzledi

Manavgat’ta sürücüsünün direksiyon hakimiyetini kaybetmesi sonucu palmiye ağacına çarparak yan yatan otomobilde bulunan 2 kişi, vatandaşlar tarafından çıkarıldı. Araçtakilerin çıkarılma anlarını gürültüyü duyarak dışarı çıkan otelde konaklayan …

Motosiklet Sürücüsü İmam Onur Madran Kaza Sonucu Hayatını Kaybetti

AYDIN’ın Çine ilçesinde, otomobilin çarptığı motosikletin sürücüsü imam Onur Madran (27) hayatını kaybetti. Kaza, gece saatlerinde Aydın-Muğla kara yolundaki Yolboyu Mahallesi Kavşağı’nda meydana geldi. Mahmut A. (46) yönetimindeki 48 D 1995 plakalı …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir