Alışveriş poşetine yüzde 100 zam: 1 Ocak’ta başlayacak

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından 2025 yılı için belirlenen geri kazanım katılım payı (GEKAP) tutarları Resmi Gazete’de yayımlandı. Yapılan düzenlemeye göre, bazı ürünler için geri kazanım katılım payı tutarları %43.93 oranında artırıldı, 1 Ocak 2025 tarihinden itibaren yürürlüğe girecek.

Yapılan düzenlemeye göre belirlenen bazı ürünlerin geri kazanım katılım payı tutarları şu şekilde olacak:

  • Plastik poşetler için 86 kuruş
  • Lastik için 27 lira
  • Çinko karbon piller için 27 lira
  • Madeni yağ için 6 lira 70 kuruş
  • Bitkisel yağ için 6 lira 70 kuruş
  • İlaç için 14 kuruş
  • Plastik ambalajlardaki 0,33 litreye kadar olan içecek ambalajı için 8,6 kuruş

Bakanlık, 2025 yılında market poşetlerinin adet başına 50 kuruştan satılmasını kararlaştırdı, bu karara rağmen plastik poşetlerin fiyatı 5 yıldır 25 kuruş olarak sabit tutulmaktaydı. Geçen yıl geri kazanım katkı payı 60 kuruş olarak belirlenmiş olsa da poşet fiyatı değişmemişti. Bakanlık, plastik poşetlerle ilgili yapılan zam kararını almak için sektör temsilcileriyle bir araya geldi ve aldıkları talepler doğrultusunda 2025 yılı için adet başına 50 kuruş olarak belirlendi. Bu karar da 1 Ocak 2025’ten itibaren geçerli olacak.

(ANKA HABER AJANSI)

Related Posts

Kırşehir’de Ceviz Üreticilerine Makine Desteği

Kırşehir’de ceviz üreticilerine, KOP projesi kapsamında makineler dağıtıldı.

Kahramanmaraş Geleneksel Ağustos Fuarı Hazırlıkları Sürüyor

Büyükşehir Belediyesi, 1-31 Ağustos tarihleri arasında düzenlenecek fuar için hazırlıkları hızlandırdı.

Lavanta Üretimi ile Ekonomiye Katkı

İsmail ve Emine Daşgın çifti, Aloğlu köyünde başladıkları lavanta üretiminden gelir elde ediyor.

Elazığ’da Rekabetçi Bölgeler Toplantısı

Elazığ’da düzenlenen yuvarlak masa toplantısında iş dünyası sorunları ve çözümleri masaya yatırıldı.

Germencik’te Zincir Market Denetimleri Yapıldı

Aydın’ın Germencik ilçesinde, belediye ekipleri vatandaşların sağlığını ve ekonomik güvenliğini korumak amacıyla zincir marketlerde denetimler gerçekleştirdi. Fiyatlar, son kullanma tarihleri ve hijyen şartları incelendi.

AB’den Trump’ın gümrük vergisine misilleme tehdidi

AB’den Trump’ın gümrük vergisine misilleme tehdidi