ABD’nin 28 büyük şehri batıyor

Şehirlerdeki Kent Arazilerinde Çökme Sorunu

Bir araştırmaya göre, 2015-2021 yılları arasında incelenen şehirlerde, kent arazilerinin en az yüzde 20’sinde çökme yaşandığı ortaya çıktı. Bu şehirlerin 28’inden 25’inde ise çökme oranı yüzde 65’in üzerine çıkıyor.

Yaklaşık 34 milyon insanın yaşadığı bu şehirlerdeki çökmenin, genellikle kentleşme, kuraklık ve deniz seviyesindeki yükselmeye bağlı olduğu belirtiliyor.

Uzmanlara göre, bu durum altyapı güvenliği ve sel riski açısından ciddi sorunlara yol açabilir.

En Çok Etkilenen Şehirler

Virginia Tech Üniversitesi’nde jeofizikçi Leonard Ohenhen liderliğindeki bir ekip tarafından yapılan çalışmada, yüzeyin yüzde 98’inden fazlasında çökme gerçekleşen şehirler arasında Chicago, Dallas, Columbus, Detroit, Fort Worth, Denver, New York, Indianapolis, Houston ve Charlotte bulunmaktadır.

Özellikle Houston, yılda 5 milimetreden fazla çökme yaşanan bölgeler arasında en çok etkilenen şehir konumunda. Şehrin yüzde 40’ında bu oran aşılmış durumda ve yüzde 12’sinde yılda 10 milimetreden fazla çökme yaşanmaktadır.

Bu durumun ana nedenleri arasında yeraltı suyunun aşırı kullanımı ve petrol ile gaz çıkarımı bulunmaktadır.

Altyapıda Sessiz Tehlike

Yapılan araştırmaya göre, yüksek risk taşıyan alanlarda 29 binden fazla binanın bulunduğu belirlendi. Uzmanlara göre, yer seviyesindeki çöküşler genellikle sessizce ilerler ve altyapı hasarları genellikle ancak kritik aşamaya ulaşıldığında fark edilir.

Virginia Tech Üniversitesi’nde jeofizikçi Manoochehr Shirzaei, “Bu riskler genellikle hızla büyüyen şehirlerde daha da artmaktadır. Altyapı yavaşça zarar görebilir ve etkileri genellikle büyük hasarlarla kendini belli eder” diye açıkladı.

Çözüm Yolları

Uzmanlar, yeraltı suyu kullanımının azaltılmasının şehirlerdeki çökme sorununu yavaşlatabileceğini belirtiyor. Ancak çözüm, her şehrin büyüklüğüne, jeolojik yapısına ve maruz kaldığı risklere bağlı olarak değişiklik göstermektedir.

Deniz seviyesinin yükseldiği kıyı şehirlerinde tuzlu su istilasına karşı önlemler alınması ve fırtına dalgalarına dayanıklı altyapılar inşa edilmesi önerilirken; sel riski bulunan New Orleans gibi bölgelerde arazinin yükseltilmesi veya drenaj sistemlerinin güçlendirilmesi gerekebileceği belirtiliyor.

Çalışma Nature Cities dergisinde yayımlandı.

Related Posts

Erdoğan beklenen ‘tarihi konuşmayı’ yaptı! AKP-MHP-DEM üçlüsü ilanı: ‘Çıkış yolu arayana kapıyı ardına kadar açarız…’

Son dakika haberi… Cumartesi günü vereceği mesaj merak edilen AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan, saat 10.20 itibarıyla açıklamalarda bulunuyor.

Kurtlar Vadisi’nin ‘Abdülhey’i’ yangına müdahale ederken ortaya çıktı

Kurtlar Vadisi dizisinde oynadığı ‘Abdülhey’ rolü ile tanınan oyuncu Kenan Çoban, bir evin bahçesinde çıkan yangının söndürülmesine destek verdi.

Terör örgütünden temsili silah bırakma: DEM Parti’den ilk açıklama geldi

Terör örgütü PKK üyesi bir grubun silah bırakma görüntülerinin ardından DEM Parti Eş Genel Başkanları Tülay Hatimoğulları ve Tuncer Bakırhan’dan ilk açıklama geldi.

ASEAN ve AB arasında stratejik ortaklık

Güneydoğu Asya Uluslar Birliği (ASEAN) ve Avrupa Birliği (AB) üst düzey yetkilileri, iki blok arası stratejik ortaklığı güçlendirmeyi hedefliyor.

Küresel kriz kapıyı çaldı bile!

Birleşmiş Milletler Nüfus Fonunun (UNFPA) “Gerçek Doğurganlık Krizi” başlığıyla yayımladığı “2025 Dünya Nüfusunun Durumu Raporu”na göre, dünya genelinde büyük oranda kadın ve erkek, istenen sayıda çocuk sahibi olma hedeflerine ulaşamıyor. UNFPA ve …

Gürcü turist İstanbul’a gelip kemiklerini kırdırmak için 2 milyon TL verdi

Boyunun kısa olduğunu düşünen Gürcistanlı Irakli Arçivadze, İstanbul’da yaklaşık 2 milyon TL verip bacak kemiklerini kırdırdı. Kemiklerini kırdırmak için işinden istifa eden doktora öğrencisi adam, aylarca bastonla yürüdü, acıdan uykuları kaçtı.