Havuza girmeyi seviyorsanız, bu haber keyfinizi kaçıracak

Yüzme Havuzlarındaki Sağlık Riskleri

Yaz aylarında artan sıcak hava, insanları serinlemek için yüzme havuzlarına yönlendiriyor. Ancak halka açık havuzlar, beklenenden daha fazla sağlık riski taşıyabilir.

Mikrobiyoloji uzmanlarına göre, kalabalık havuzlar görünmeyen mikroplarla dolu olabilir ve çeşitli sağlık sorunlarına neden olabilir. Klor kokusu, temizlik hissi yaratsa da, aslında yeterli koruma sağlayamayabilir.

Quinnipiac Üniversitesi’nde biyomedikal bilimler profesörü olan Lisa Cuchara, havuzlardaki suyun görünümüne aldanmamak gerektiğini söylüyor. Ortak kullanım alanlarında mikropların yayılması kolay olup, havuzlar buna istisna değildir. Özellikle yaz aylarında havuzlara olan ilgi artarken risk de artış gösterebilir.

Havuzlardaki klor kokusu genellikle temizlik göstergesi olarak algılanırken, aslında durumun tam tersi olabileceğini belirtiyor Profesör Cuchara. Klorun ter ve idrar gibi maddelerle etkileşime girmesi sonucu oluşan kloramin adlı kimyasal, kötü kokulara ve sağlık risklerine yol açabilir.

Bir havuzda belirgin klor kokusu olması aslında temizlik göstergesi değildir” diyen Cuchara, güçlü klor kokusu olan havuzların daha dikkatli incelenmesi gerektiğini vurguluyor.

Yapılan araştırmalar, İngiltere ve Galler’de son 25 yılda görülen su kaynaklı bulaşıcı bağırsak hastalıklarının büyük çoğunluğunun halka açık havuzlardan kaynaklandığını gösteriyor. Bu hastalıkların en yaygın nedenlerinden biri olan Cryptosporidium adlı parazit, suyla temas sonucu bulaşabilir ve şiddetli mide rahatsızlıklarına yol açabilir.

Ayrıca, Pseudomonas aeruginosa bakterisi, jakuzilerde karşılaşılan cilt enfeksiyonlarına yol açabilir ve yüzme sonrası “yüzücü kulağı” adı verilen dış kulak yolu enfeksiyonlarına neden olabilir.

Bunların yanı sıra, havuz suyunda adenovirüs gibi grip benzeri semptomlara neden olan virüsler ve norovirüs gibi mide bulantısı ve kusma belirtilerine yol açabilen virüsler bulunabilir.

Havuz Sonrası Alınması Gereken Önlemler

Uzmanlar, sağlık risklerini tamamen ortadan kaldırmanın mümkün olmasa da, ağızdan su alınmaması, yüzme sonrası duş alınması ve kulakların iyi kurulanması gibi basit önlemlerle sağlık sorunlarının önüne geçilebileceğini belirtiyor.

Related Posts

Türkiye’deki şarj altyapısı hızla gelişiyor. Elektrikli araç şarj soket sayısı haziranda yüzde 2,4 arttı

Elektrikli araç şarj soket sayısı haziranda önceki aya göre yüzde 2,4 artarak 31 bin 433’e yükseldi. Elektrikli araç sayısı ise haziranda aylık bazda yüzde 8,4 artışla 268 bin 57’ye ulaştı.

Galaksimiz boşlukta yüzüyor olabilir mi?

Bilim insanları, Samanyolu Galaksisi’nin dev bir “kozmik boşluk” içinde yer aldığını öne süren dikkat çekici bir teori üzerinde çalışıyor. Bu teori doğruysa, evrenin genişleme hızıyla ilgili yıllardır çözülemeyen gizemli bir çelişki olan “Hubble gerilimi” sonunda açıklanabilir.

Kuzey Tunçelli üst üste 3’üncü kez Avrupa gençler şampiyonu

Milli sporcu Kuzey Tunçelli, Avrupa Gençler Yüzme Şampiyonası erkekler 1500 metre serbest kategorisinde altın madalya kazandı.

İnsansız deniz Aracı PİRANA’dan gövde gösterisi

TCG ANADOLU’dan kalkan İnsansız Hava Aracı (İHA) Bayraktar TB-3 ile entegre şekilde kumanda edilen MKE PİRANA Kamikaze İnsansız Deniz Aracı (İDA), hedefi tam isabetle vurdu. Makine ve Kimya Endüstrisi A.Ş. tarafından geliştirilen ve Deniz Kuvvetleri …

Araç sahipleri dikkat! Akaryakıt masraflarınız yarı yarıya düşecek

Akaryakıt fiyatları cep yakarken masrafları yarı yarıya düşürmenin yolları belli oldu. Uzmanların verdiği tavsiyelere uyanlar ayda en az 500 TL kar elde edecek.

David Jurasek kimdir?

Benfica’da forma giyen David Jurasek’in adı Beşiktaş ile anılıyor. Transfer görüşmelerinin yapıldığı gündeme gelmesiyle birlikte David Jurasek kimdir, kaç yaşında, hangi takımda ve mevkide oynuyor? sorularının yanıtı merak edildi. İşte David Jurasek’in kariyeri…