Kabus dibimize kadar geldi: İstanbul ve İzmir’de de arttılar

Kenelerin Neden Olduğu KKKA Hastalığıyla İlgili Uyarılar Devam Ediyor

Türkiye genelinde 2025 yılı itibarıyla Tokat, Sivas, Kayseri ve Giresun gibi Kelkit Vadisi içinde yer alan illerde keneden ölümler yaşandı. İzmir ve İstanbul’da da kene ile ilgili ihbarlar alındığını belirten Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi ve Radyoloji Uzmanı Prof. Dr. Erkan Sevinç, KKKA’nın artış göstermesinin iklim değişiklikleri ile ilgili olduğunu kaydetti.

‘NEDENSE CİDDİYE ALINMIYOR’

Hastalığın daha çok Orta Anadolu’da olması gerektiğini vurgulayan Sevinç, her yerde iklim değişikliğinin yaşandığını belirterek, kenelerin artık her tarafta yaşamaya başladığını ifade etti. İstanbul’da bu yıl yedi bin kene vakası ihbar edildiğini ve bu durumun ciddiye alınması gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Sevinç, dünya genelinde ise 15 bin vaka saptandığını belirtti.

DOĞA SPORCULARINA UYARI

Doğa sporlarındaki artışın KKKA vakalarında bir artışa neden olduğunu açıklayan Prof. Dr. Erkan Sevinç, mezbaha çalışanları ve avcılıkla uğraşanların riskli grupta olduğunu ifade etti. Kenelerle mücadelede korunmanın önemine dikkat çeken Prof. Dr. Sevinç, doğa sporlarıyla uğraşanların tedbirli olması gerektiğini belirtti.

‘HASTALIK YAPMA SÜRESİ 10 GÜN’

Kenelerin doğduktan sonra virüs taşıyıcıları haline geldiğini belirten Prof. Dr. Sevinç, kene ısırığı durumunda hızlı müdahalenin önemini vurguladı. Keneleri çıkarmak için kolonya kullanmamanın ve elle vurmamanın önemine değinen Prof. Dr. Sevinç, hastalık yapma süresinin genellikle 10 gün olduğunu söyledi.

‘HASTALIĞIN SPESİFİK BİR TEDAVİSİ YOK’

Kenelere hızlı müdahalenin hastalık riskini azalttığını belirten Sevinç, hastalığın belirtileri hakkında da bilgi verdi. Prof. Dr. Sevinç, hastalığın erken teşhis edilmesinin önemine vurgu yaparak, semptomatik tedavi yöntemlerinin tercih edildiğini ifade etti.

‘KENELERE ARI YA DA SİNEK MUAMELESİ YAPMAYIN’

KKKA’nın her vakada ölümcül olmadığını söyleyen Prof. Dr. Erkan Sevinç, kenelere dikkat edilmesi gerektiğini belirtti. Kenelerin sadece KKKA hastalığına neden olmadığını, Lyme hastalığı gibi diğer enfeksiyonlara da yol açabileceğini söyleyen Prof. Dr. Sevinç, özellikle çocuklarda Lyme hastalığının başka hastalıklarla karışabileceğini ifade etti.

Related Posts

Manavgat Belediyesi operasyonunda yeni gelişme

Manavgat Belediyesi’ne yönelik operasyonlarda verilen ifadeler doğrultusunda iki kişi daha gözaltına alındı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan-DEM Parti görüşmesi öncesi çok çarpıcı kulis

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile DEM Parti’nin İmralı heyeti arasındaki görüşme öncesinde, PKK’nın silah bırakma sürecine dair yeni detaylar gün yüzüne çıktı.

Teksas’ta can kaybı 51’e yükseldi: Yetkililere tepkiler büyüyor

Amerika Birleşik Devletleri’nin Teksas eyaletinin merkezini etkisi altına alan “felaket” boyutundaki yağışlar, eyaleti derin bir yasa boğdu. 6 Temmuz 2025 Cumartesi günü itibarıyla sel sularında hayatını kaybedenlerin sayısı 51’e yükselirken, bu …

MHP’li isimden dikkat çeken Bahçeli mesajı

MHP’li Yönter, Devlet Bahçeli’nin MHP Genel Başkanlığının 28. yılını kutladı.

Kosova meclisinde bomba alarmı: Milletvekilleri kaçtı

Kosova Meclisi, bomba ihbarı nedeniyle sabah saatlerinde tahliye edildi. İngilizce konuşan bir kişi 10 dakika içinde patlama olacağını bildirdi. Oturum akşama ertelenirken, polis binada arama başlattı.

Son dakika… Adıyaman Belediye Başkanı Abdurrahman Tutdere gözaltına alındı

CHP’li Adıyaman Belediye Başkanı Abdurrahman Tutdere gözaltına alındı.