Dünya Parola Günü: Yapay zekayla parola oluşturmayın

Çevrimiçi Hizmet ve Uygulamaların Şifre Güvenliği Üzerindeki Etkisi

Kaspersky tarafından yapılan açıklamaya göre, kullanıcıların çoğunlukla aynı şifreleri tekrar tekrar kullanmasına neden olan çevrimiçi hizmetler ve uygulamalar, siber suçluların şifreleri ele geçirdiğinde diğer platformlara da erişim sağlamasına olanak tanıyor.

Özellikle basit kelimeler, isimler ve sayıların birleşiminden oluşan öngörülebilir şifreler, kötü parola yönetimi ile daha da tehlikeli hale geliyor. Bu durumu engellemek için kullanıcılar, büyük dil modellerine (LLM) yönelip ChatGPT, Llama veya DeepSeek gibi araçlarla daha güçlü şifreler oluşturabiliyor.

Yapay zeka tarafından üretilen şifrelerin güvenilirliği her zaman garantili değil. Geçtiğimiz yıllarda geliştirilen bir makine öğrenimi algoritması, parolaların yaklaşık yüzde 60’ının bir saat içinde kırılabildiğini gösterdi. DeepSeek, Llama ve ChatGPT tarafından oluşturulan şifrelerin çoğu da güvenlik testlerinden başarısızlıkla geçti.

Kaspersky, kullanıcıların parolalarını oluştururken LLM’lere güvenmek yerine parola yönetim yazılımlarını tercih etmeleri gerektiğini belirtiyor. Kaspersky Password Manager gibi çözümler, kriptografik olarak güvenli jeneratörlerle benzersiz ve güçlü şifreler oluştururken tüm kimlik bilgilerini güvenli bir şekilde saklar. Ayrıca bu yazılımlar otomatik doldurma, cihazlar arası senkronizasyon ve veri ihlali izleme gibi ek güvenlik özellikleri de sunmaktadır.

Kaspersky Veri Bilimi Ekip Lideri Alexey Antonov’un açıklamasına göre, güçlü bir parolanın en az 12 karakterden oluşması gerektiğini ve büyük-küçük harfler, rakamlar ve semboller içermesi gerektiğini vurguluyor. Ancak algoritmalar genellikle özel karakterlerin eklenmesini ihmal ediyor ve bu da parolaların kırılabilirliğini artırıyor.

Related Posts

Satya Nadella: Microsoft kodlarının yüzde 30’u yapay zeka tarafından yazılıyor

Microsoft CEO’su Satya Nadella, şirketin yazılımlarını oluşturan kodunun %20 ila %30’unun yapay ile üretildiğini açıkladı. Microsoft gibi büyük bir şirketin yapay zekaya bu kadar çok güvenmesi, teknolojinin yazılım geliştirmede nasıl devrim …

Waymo ile Toyota, otonom sürüş alanında işbirliği yapıyor!

Alphabet çatısı altında faaliyet gösteren Waymo ile Toyota, yeni nesil otonom sürüş teknolojileri geliştirmek amacıyla stratejik bir ortaklığa imza attı. İki şirket, otomobillerde ileri seviye sürücü destek sistemleri ve tam otonom sürüş …

Google Play Store’da büyük temizlik: Milyonlarca uygulama kaldırıldı!

Yeni bir rapora göre, 2024’ün başından bu yana Android uygulamalarının sayısı 3.4 milyondan yaklaşık 1.8 milyona düştü. Bu arada Apple’ın App Store’u sessiz sedasız büyüdü; uygulamaların sayısı 1.6 milyondan 1.64 milyona çıktı. Peki Android …

Bu tuşlu telefon ile internet olmadan karasal TV yayınları izlenebiliyor

Finlandiyalı telefon üreticisi HMD ve Hindistanlı Lava, internet veya Wi-Fi’ye ihtiyaç duymadan karasal TV yayınlarını alabilen telefonlarını duyurmaya hazırlanıyor. Direct-to-Mobile (D2M) teknolojisini kullanan cihazlar, 1-4 Mayıs tarihleri …

Bilim insanları, robot süpürgeleri yeniden programladı

Bilim insanları, robot süpürgeyi telefon şarj etmeye ve evde egzersiz yapmaya yardımcı olacak şekilde yeniden programladı.

Xiaomi 16, pil kapasitesi ile rekor kırabilir! İşte ilk sızıntılar

Günümüzde çoğu kullanıcı bildiğiniz gibi yükselen hızlı şarj hızlarına sıcak bakmıyor ve pil boyutları halen beklenen seviyeye ulaşabilmiş değil. Xiaomi ise, bu soruna yeni bir çözüm getirebilir. Son sızıntılara göre Xiaomi 16, 6.3 inç …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir