Türkiye’nin kurulu elektrik gücü ne kadar?

Türkiye elektrik enerjisi sektöründe önemli bir gelişme yaşadı ve Mart 2025 itibarıyla kurulu gücü 118 bin 185 megavata ulaştı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı verilerine göre, yenilenebilir enerji kaynaklarının payı yüzde 60,4’e, yerli kaynakların payı ise yüzde 70,1’e yükseldi.

Özellikle rüzgâr ve güneş enerjisindeki büyüme dikkat çekiciydi. Türkiye, hem yenilenebilir enerji kaynakları kullanımında Avrupa ortalamasına yaklaşırken hem de yerli kaynak kullanımında küresel trendlerin üzerinde performans sergiliyor.

Rüzgar ve güneş enerjisinden elde edilen kurulu güç Mart ayı sonu itibarıyla 35 bin 17 megavata ulaştı. Bu, toplam kurulu gücün yüzde 29,7’sine denk geliyor ve Avrupa Birliği ülkeleri genelindeki benzer oranlarla uyumlu.

Yenilenebilir enerjinin artan kullanımı, hem karbon emisyonlarının azaltılmasına yardımcı oluyor hem de enerji ithalatına olan bağımlılığı azaltıyor. Türkiye’deki elektrik talebinin hızla artmasıyla birlikte 2035 yılında yıllık elektrik tüketiminin 510 teravat saate ulaşması bekleniyor.

Bu talebi karşılamak için enerji sektöründe büyük yatırımlar yapılıyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, rüzgar ve güneş enerjisinde 2035 yılına kadar 120 bin megavatlık kurulu güce ulaşmayı hedeflediklerini belirtti. Bu hedef doğrultusunda yaklaşık 80 milyar dolarlık yatırım yapılması gerekiyor.

Yerli kaynaklı kurulu güç 82 bin 894 megavata yükselirken, yerli kaynakların payı yüzde 70’i aştı. Bu artış, hidroelektrik, rüzgar, güneş ve jeotermal gibi kaynaklardan elde edilen kurulu güçlerdeki genişlemeye bağlı olarak gerçekleşti.

Türkiye, enerji üretiminde yerli kaynakların payıyla dünya genelinde öne çıkan bir konumda. Bu enerji dönüşümü sayesinde ülkenin arz güvenliği artıyor ve enerji piyasasında daha rekabetçi bir yapı oluşuyor.

Related Posts

Galaxy Z Fold 6 rakibi vivo X Fold 4 için geri sayım: Neler sunacak?

vivo, katlanabilir telefon pazarındaki çalışmalarını hız kesmeden sürdürüyor. Çinli üretici, bu kapsamda yakında X Fold 4 modelini piyasaya sürecek. Son gelişmeler ise telefonun teknik özellikleriyle ilgili yeni detayları gün yüzüne çıkardı. Peki …

Japonya’da, halka şeklinde dünyanın en büyük ahşap yapısı inşa edildi

Japonya’da dünyanın en büyük ahşap yapısı tamamlandı. Grand Ring olarak adlandırılan halka şeklindeki yapı, 2 km çevre uzunluğuyla Guinnes Dünya Rekorları tarafından resmi olarak dünyanın en büyük ahşap yapısı olarak tescil edildi. Geleneksel …

Split Fiction oyunu film oluyor! İşte başrolü

Yılın en iyi oyunları arasında gösterilen Split Fiction, sinema dünyasına adım atmaya hazırlanıyor. Bu başarı sonrası, hızla başlatılan film uyarlaması çalışmaları kısa sürede somut bir aşamaya geldi. Bu gelişme, oyunun fanlarını oldukça sevindirdi …

En tehlikeli tuz göllerinde yaşıyor: Bu tek hücreli mikrop çok hücreli bir yaratığa dönüşebilir!

Brandeis Üniversitesi patobiyoloğu Theopi Rados liderliğinden yapılan araştırmada en tehlikeli tuz göllerinde yaşayan tek hücreli bir mikrobun ok hücreli bir dokuya dönüşme yeteneğine sahip olduğu ortaya çıktı.

Oppo A5 Pro 5G tanıtıldı! İşte özellikleri

Oppo, orta segment kullanıcılarına yönelik yeni akıllı telefon modeli A5 Pro 5G’yi tanıttı. Cihaz; 5G bağlantı desteğinin yanı sıra yüksek ekran yenileme hızı, büyük batarya kapasitesi ve suya dayanıklı yapısıyla dikkat çekiyor. Oppo A5 Pro 5G …

OpenAI’den ücretsiz kullanıcılara müjde: Deep Research artık herkesin erişimine açık! Peki nasıl kullanılır?

OpenAI, derinlemesine online araştırmalar yapabilen yapay zekâ aracı Deep Research’ün hafif sürümünü piyasaya sürdü. Artık ücretsiz kullanıcılar da bu gelişmiş teknolojiden yararlanabilecek. Peki ChatGPT’de Deep Research (Derin Araştırma) nasıl kullanılır? İşte detaylar!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir