Bakanlığın dedektör köpekleri, 4,1 ton uyuşturucu ele geçirildi

Ticaret Bakanlığı gümrük muhafaza kaçakçılık ve istihbarat müdürlükleri ekipleri tarafından 2025 yılında 67 narkotik operasyonu gerçekleştirildi. Bakanlığın özel eğitimli narkotik köpekleriyle yapılan operasyonlarda, 7 Şubat 2025 itibarıyla 4 ton 192 kilogram uyuşturucu ele geçirildi.

Gümrük muhafaza kaçakçılık ve istihbarat müdürlükleri ekipleri tarafından son 1 yıl içerisinde 1362 narkotik operasyonu gerçekleştirildi. Bu operasyonların tamamına narkotik köpekler katkı sağladı. Operasyonlarda yaklaşık 24,3 ton uyuşturucu madde ele geçirildi. ‘Bor’ isimli narkotik köpeği, gümrük kapılarında tek seferde ele geçirilen en yüksek uyuşturucu olan 850 kilo eroinin Habur Gümrük Kapısı’nda yakalanmasına yaptığı katkıyla tarihe geçti. Ayrıca, Kapıkule Gümrük Kapısı’nda 635 kilo esrarın ele geçirildiği operasyonundaki katkılarıyla ‘İzci’ isimli köpek, Gürbulak Gümrük Kapısı’nda 4,5 ton metamfetaminin ele geçirildiği operasyonundaki katkılarıyla ‘Kont’ isimli köpek öne çıkan narkotik köpekler arasında yer aldı.

2025’in gözde köpekleri: İzci, Fido, Füge, ve Rosie

2025 yılında ise 67 narkotik operasyonu gerçekleştirildi. Bakanlığın özel eğitimli köpekleri, 7 Şubat 2025 itibarıyla operasyonlarda 4 ton 192 kilogram uyuşturucu ele geçirilmesini sağladı. Bu süreçte en yüksek miktarda uyuşturucuyu bulan köpekler, Kapıkule Gümrük Kapısı’nda 67 kilo kokain ve esrar ele geçirilmesine katkı sağlayan ‘İzci’, Habur Gümrük Kapısı’nda 370 kilo captagon ele geçirilmesini sağlayan ‘Fido’ ile yine Kapıkule Gümrük Kapısında 178 kilo esrar ele geçirilmesine katkı veren ‘Füge’ ve ‘Rosie’ oldu.

“Dedektör köpeklerimiz vazgeçilmez yardımcılarımız arasında”

Öte yandan, bakanlıktan yapılan açıklamada, gümrükler muhafaza teşkilatının bir asrı aşkın köklü geçmişi ve engin tecrübesiyle, Türkiye’nin güvenliğini sağlamak ve ekonomik refahını artırmak adına kararlı bir mücadele ortaya koyduğu belirtilerek, şöyle denildi:

“Kaçakçılıkla mücadelede her geçen gün daha güçlü stratejiler geliştirerek, suçla mücadelenin ön saflarında yer alan teşkilatımız, ülkemizin yarınlarını tehdit eden kaçakçılara karşı büyük bir sorumluluk üstlenmiştir. Bu bağlamda, yaklaşık 7 bin 500 personelimizin üstün gayretleriyle, 2024 yılında toplamda 55,2 milyar TL değerinde kaçak eşya ve uyuşturucu madde ele geçirilmiştir. Bu önemli başarıda, gümrükler muhafaza teşkilatımızın sahip olduğu tüm imkanları en verimli şekilde kullanmak suretiyle beşeri kaynaklara yaptığı yatırımlar, en son teknolojik gelişmeleri takip etme ve dünya çapında başarılı mücadele tekniklerini uygulama noktasındaki elde edilen sonuçlar büyük rol oynamaktadır. Bunların yanı sıra Gümrükler Muhafaza Genel Müdürlüğümüze bağlı Köpek Eğitim Merkezimizde yetiştirilen narkotik dedektör köpeklerimiz de suçla mücadelede vazgeçilmez yardımcılarımız arasında yer almaktadır. Yüksek koku alma yetenekleriyle narkotik maddeleri tespit etmede büyük bir başarı sergileyen bu özel eğitimli dostlarımız, personelimize önemli bir avantaj sunmaktadır” (DHA)

Botoks ücreti ne kadar olmalı, Türkiye’de yasal olan markalar hangileri; Dr. Nurhayat Gül anlattı


 

Related Posts

Netanyahu Trump’a, ‘duadan uçak’ hediye etti

Netanyahu, Trump’a B-2 bombardıman uçağı formunda özel tasarım bir mezuzah hediye etti. Bu sembolik jest, İran’a yönelik son saldırıya gönderme niteliği taşırken iki ülke arasındaki askeri iş birliğini de vurguladı.

Sağlık ocağına yılan girdi, hastalar kaçtı

Osmaniye’de bir aile sağlığı merkezine giren yılan paniğe neden oldu. İtfaiyenin hızlı müdahalesiyle yakalanan yılan, doğal ortamına bırakıldı.

Murat Çalık için tahliye talebi: Hastane durumunu ‘riskli’ gördü

Tutuklanan ve Beylikdüzü Belediye Başkanlığı görevinden uzaklaştırılan Murat Çalık’ın avukatları yazılı açıklama yaptı. Çalık’ın tahliyesini talep etti.

Fatma Zehra Kınık’ın ezerek öldürdüğü çocuğun babası şikayetini geri çekti!

Önceki Kızılay Başkanı Kerem Kınık’ın kızı Fatma Zehra Kınık Demir’in davasında Kınık’ın ölümüne neden olduğu 17 yaşındaki Batın Barlasçeki’nin babası Serdal Barlasçeki şikâyetini geri çekti.

Kabus dibimize kadar geldi: İstanbul ve İzmir’de de arttılar

Kene ısırması nedeniyle ölüm sayısı gün geçtikçe artarken İstanbul ve İzmir’de de görülmeye başlandı. Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Prof. Dr. Erkan Sevinç, “Her yerde bir iklim değişikliği var. O nedenle keneler her tarafta yaşamaya başladı. İzmir’de, İstanbul’da olmaması gereken kene var. Hatta İstanbul’da bu sene 7 bin tane kene vakası ihbar edilmiş. ‘Beni kene soktu’ deyip hastaneye müracaat eden insan sayısı oldukça fazla” dedi.

Manavgat Belediyesi operasyonunda yeni gelişme

Manavgat Belediyesi’ne yönelik operasyonlarda verilen ifadeler doğrultusunda iki kişi daha gözaltına alındı.