105 kişiye mezar olan Bilge Sitesi davasında ‘gerekçe’ açıklandı: Deprem değil bilim ve fenne aykırı davranmak yıktı

Osmaniye’de Bilge Sitesi Faciası

Maraş merkezli depremlerde Osmaniye’nin Merkez Ilçesi’ndeki 10 katlı Bilge Sitesi yıkıldı, 105 kişi yaşamını yitirdi, 6 kişi yaralandı.

21 YIL HAPİS CEZASI

Osmaniye 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde 8 Ocak’ta görülen karar duruşmasında, bina inşa edildiği dönemde İmar Müdürlüğünde görev yapan eski MHP’li Osmaniye Belediye Başkanı Kadir Kara, İmar Müdürlüğünde görevli Sevinç Ayşe Argun, fenni mesuller Ayhan Gedik ve Haluk Koç’a “Bilinçli taksirle birden fazla insanın ölümüne ve yaralanmasına neden olma” suçundan 21 yıl hapis cezası verilmişti. Müteahhitler Mustafa İpek ve Faruk Pilge’ye ise “Basit taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma” suçundan 8 yıl hapis cezası verilmiş, adli kontrol şartıyla serbest bırakılmıştı. Osmaniye 2. Ağır Ceza Mahkemesi, 21 yıl hapis cezası alan Kadir Kara, Sevinç Ayşe Argun ve Haluk Koç’un yeniden tahliye edilmesine karar vermişti.

Osmaniye 1. Ağır Ceza Mahkemesi, sanıklara verilen hükmün gerekçeli kararını açıkladı. ANKA haber ajansının haberine göre 112 sayfalık kararda, müştekilerin ifadelerine, sanıkların savunmalarına, tanıkların beyanlarına, soruşturma aşamasında alınan bilirkişi raporlarına ve binaya ait bilgi ve belgelere yer verildi.

4 KAT YAPILMASI GEREKİRKEN… Binanın ilk olarak Osmaniye Belediyesi tarafından verilen 4 kat imar iznine göre yapılması gerekirken, sanık Ayhan Gedik’in imar komisyonunun imar durumunu 8 kata çıkarmasına rağmen binanın 10 katlı olarak yapılmasına dair projeyi hazırladığı ortaya çıktı.

10 KATA ÇIKARACAĞINDAN EMİN OLDUĞU… Sanık Ayhan Gedik’e ‘8 kat imar izni varken neden 10 katlı bir bina projesi hazırladığı’ sorulduğunda ‘Zaman kazanmak için’ yanıtını verdiği belirtildi. Binanın deprem nedeniyle değil, kusurlu inşaat nedeniyle yıkıldığı anlaşıldı.

BİLİM VE FENNE AYKIRI DAVRANDILAR: Tüm sanıkların bilim ve fenne aykırı davrandığı belirlendi ve bu nedenle cezalandırılmalarına karar verildi.

TAHLİYE KARARINA ŞERH

Mahkeme heyeti, Kadir Kara, Sevinç Ayşe Argun, Ayhan Gedik ve Haluk Koç’a 21 yıl hapis cezası verirken, müteahhitler Mustafa İpek ve Faruk Pilge’ye 8 yıl hapis cezası verdikten sonra adli kontrol şartıyla serbest bıraktı. Ayrıca Kadir Kara, Sevinç Ayşe Argun ve Haluk Koç’un belediyedeki görevlerde 3 yıl süreyle bulunmasına yasak getirildi.

Mustafa İpek ve Faruk Pilge için alınan adli kontrol kararına karşı yapılan şerhte, diğer sanıklarla aynı muamele yapılmaması gerektiği belirtildi.

(ANKA HABER AJANSI)

Related Posts

Kosova meclisinde bomba alarmı: Milletvekilleri kaçtı

Kosova Meclisi, bomba ihbarı nedeniyle sabah saatlerinde tahliye edildi. İngilizce konuşan bir kişi 10 dakika içinde patlama olacağını bildirdi. Oturum akşama ertelenirken, polis binada arama başlattı.

Son dakika… Adıyaman Belediye Başkanı Abdurrahman Tutdere gözaltına alındı

CHP’li Adıyaman Belediye Başkanı Abdurrahman Tutdere gözaltına alındı.

İmamoğlu’ndan SÖZCÜ TV’ye yayın durdurma cezasına sert tepki

CHP’nin Cumhurbaşkanı Adayı ve İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, “Radyo ve Televizyon Üst Kurulu’nun (RTÜK) SÖZCÜ TV ve Halk TV’ ye yönelik 10 günlük yayın durdurma kararına ilişkin açıklama yaptı.

CHP’li vekil tek tek açıkladı: İşte 4 maaş alan bürokratlar…

CHP Karabük Milletvekili Cevdet Akay, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndaki bürokratların çoklu maaşlarını tek tek açıkladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan Azerbaycan’a gitti

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ekonomik İşbirliği Teşkilatı 17. Zirvesi’ne katılmak üzere özel uçak “TUR” ile Azerbaycan’ın Hankendi şehrine gitti.

Hamas o vakfa dair Filistinlileri uyardı

Gazze’de yönetimi elinde bulunduran Hamas, ABD ve İsrail destekli Gazze İnsani Yardım Vakfı’na (GHF) karşı sert bir uyarıda bulundu. Hamas, GHF ile işbirliği yapılmaması gerektiğini belirterek, vakfın yardım dağıtım noktalarında meydana gelen ölümlerin siviller için ciddi bir tehdit oluşturduğunu ifade etti.